Nedavno objavljeno

Tjestenina a la votka s pestom i kokosovim mlijekom

Zima je pravo vrijeme da svom kuhanju dodate malo topline. Bez obzira na to jeste li ljubitelj ljute hrane ili volite samo dašak začina, postoji bezbroj načina da obogatite jela i dodate im dodatnu dimenziju okusa

SASTOJCI:
• 54 ml maslinovog ulja
• 1 luk, sitno isjeckan
• 4 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
• 1 kašičica sušenog origana
• 1-2 kašičice tucane paprike
• 130 g paradajz paste
• 60 ml votke
• 190 g pesta
• so i biber
• 240 g kreme ili kokosovog mlijeka iz konzerve
• 450 g kratko rezane tjestenine
• 3 kašike slanog putera
• 35 g rendanog parmezana, plus još za serviranje
• 6 g svježeg bosiljka grubo isjeckanog

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi pa dodajte ljuk, bijeli luk i origano. Pržite dok se luk ne počne karamelizirati, oko 5 minuta. Smanjite vatru, dodajte paradajz pastu i tucanu papriku, kuhajte 4-5 minuta, dok se ne zgusne. Umiješajte votku, kuhajte još 2 minute, pa dodajte pesto i vrhnje. Posolite i pobiberite. Držite toplo na laganoj vatri.
Skuhajte tjesteninu, a neposredno prije cijeđenja odvojite šolju i po vode u kojoj se kuhala. Ubacite tjesteninu u umak i dodajte puter i pola šolje vode od kuhanja tjestenine, miješajući dok se puter ne otopi. Zatim dodajte parmezan i bosiljak. Po potrebi umak dodatno razrijedite vodom od kuhanja tjestenine.
Izvadite tjesteninu na tanjire i pospite bosiljkom i sirom.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport