Nedavno objavljeno

Začinjeni losos

Zima je pravo vrijeme da svom kuhanju dodate malo topline. Bez obzira na to jeste li ljubitelj ljute hrane ili volite samo dašak začina, postoji bezbroj načina da obogatite jela i dodate im dodatnu dimenziju okusa

SASTOJCI:
• 800 gr fileta lososa bez kože
• 1 kašika smeđeg šećera po želji
• 1 ½ kašičica čilija u prahu
• 1 srednja korica limete i 1 kašika soka
• 1 ½ kačičice soli
• 1 kašika maslinovog ulja ili otopljenog putera
• 3 kašike nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršuna)

PRIPREMA:
Izvadite losos iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi 10 minuta dok pripremate ostale sastojke. Zagrijte rernu na 190o . Obložite veliku posudu za pečenje komadom aluminijske folije dovoljno velike da se lako omota oko lososa i zatvorite je. Lagano premažite foliju uljem. Papirnim ubrusom osušite losos i stavite na sredinu folije.
U zdjeli pomiješajte smeđi šećer, čili, koricu limete i so. Premažite losos maslinovim uljem (ili otopljenim puterom) i sokom limete, pa po njemu ravnomjerno pospite pripremljenu mješavinu začina.
Presavijte stranice aluminijske folije prema gore i preko vrha lososa dok ga potpuno ne zatvorite. Ako folija nije dovoljno velika, stavite drugi komad na vrh i savijte rubove ispod tako da formira zapečaćeni paket. Ostavite malo prostora unutar folije za cirkuliranje zraka. Losos pecite 12-18 minuta, dok se na najdebljem dijelu gotovo potpuno ne ispeče. Vrijeme kuhanja zavisi od debljine lososa, pa zato na vrijeme provjerite kako se ne bi prepekao.
Izvadite ribu iz rerne i pažljivo otvorite foliju, pojačajte rernu i vratite losos dok ne postane blago zlatan i dok se fino ne zapeče. Za posluživanje pospite svježim korijanderom i dodatno iscijedite sok od limete.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport