SASTOJCI:
• 800 gr fileta lososa bez kože
• 1 kašika smeđeg šećera po želji
• 1 ½ kašičica čilija u prahu
• 1 srednja korica limete i 1 kašika soka
• 1 ½ kačičice soli
• 1 kašika maslinovog ulja ili otopljenog putera
• 3 kašike nasjeckanog svježeg korijandera (ili peršuna)
PRIPREMA:
Izvadite losos iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi 10 minuta dok pripremate ostale sastojke. Zagrijte rernu na 190o . Obložite veliku posudu za pečenje komadom aluminijske folije dovoljno velike da se lako omota oko lososa i zatvorite je. Lagano premažite foliju uljem. Papirnim ubrusom osušite losos i stavite na sredinu folije.
U zdjeli pomiješajte smeđi šećer, čili, koricu limete i so. Premažite losos maslinovim uljem (ili otopljenim puterom) i sokom limete, pa po njemu ravnomjerno pospite pripremljenu mješavinu začina.
Presavijte stranice aluminijske folije prema gore i preko vrha lososa dok ga potpuno ne zatvorite. Ako folija nije dovoljno velika, stavite drugi komad na vrh i savijte rubove ispod tako da formira zapečaćeni paket. Ostavite malo prostora unutar folije za cirkuliranje zraka. Losos pecite 12-18 minuta, dok se na najdebljem dijelu gotovo potpuno ne ispeče. Vrijeme kuhanja zavisi od debljine lososa, pa zato na vrijeme provjerite kako se ne bi prepekao.
Izvadite ribu iz rerne i pažljivo otvorite foliju, pojačajte rernu i vratite losos dok ne postane blago zlatan i dok se fino ne zapeče. Za posluživanje pospite svježim korijanderom i dodatno iscijedite sok od limete.