SASTOJCI:
• 1 kašika maslinovog ulja
• 1 glavica luka narezana na kockice
• 1 kašika đumbira sitno nasjeckanog ili naribanog
• 1 češanj bijelog luka, protisnutog
• 1 jalapeño paprika bez sjemenki i opni, narezana na kockice
• 1 kašičica pimenta
• ½ kašičice majčine dušice
• ½ kašičice mljevenog korijandera
• ½ kašičice curry praha
• ¼ kašičice đumbira u prahu
• ¼ kašičice muškatnog oraščića
• ½ kašičice soli
• 1 rebro celera, nasjeckano
• 4 šolje slatkog krompira nasjeckanog na kockice
• 2-3 šolje temeljca
• 400 ml kokosovog mlijeka
PRIPREMA:
U šerpi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim ubacite đumbir, bijeli luk i sve začine te pržite dok ne zamiriše. Dodajte celer, batat i temeljac (tek toliko da prekrije povrće). Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte 10-ak minuta dok se krompir ne skuha. Uspite kokosovo mlijeko, a zatim štapnim mikserom napravite pire. Po potrebi razrijedite s malo vode. Možete dodati malo kajenskog papra ako vam nije dovoljno ljuto.