SASTOJCI:
• 1 ¾ šolje višenamjenskog brašna
• ¾ šolje kakaa
• 1 ½ kašičica sode bikarbone
• 1 ½ kašičica praška za pecivo
• 1 kašičica soli
• 1 kašičica kajenskog papra
• 2 šolje granuliranog šećera
• 2 velika jaja
• 1 šolja mlijeka
• ½ šolje ulja
• 2 kašičice čistog ekstrakta vanilije
• 1 šolja vrele vode
• 2 kašičice instant kafe
Čokoladna glazura
• ½ šolje putera, otopljenog
• ⅔ šolje kakaa
• 3 šolje šećera u prahu
• 6 kašika mlijeka
• 1 kašičica čistog ekstrakta vanilije
• čili pahuljice za posipanje
PRIPREMA
Namažite puterom 3 okrugla kalupa za torte i obložite dna papirom za pečenje.
U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i kajenski papar. Zatim pjenasto umiješajte šećer. U drugoj zdjeli umutite jaja. Zatim dodajte mlijeko, ulje i vaniliju te umutite da se sjedini. Ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima i miksajte dok ne postane glatko.
Stavite 2 kašičice instant kafe u kipuću vodu i miješajte da se otopi.
Ulijte kafu u tijesto i dobro promiješajte. Rasporedite jednake količine tijesta u 3 kalupa za torte (otprilike 1 ¾ šolje svaki). Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 170 °C i pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pustite da se ohladi 10 minuta, pa izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na rešetki najmanje sat vremena prije stavljanja glazure.
Za glazuru, stavite rastopljeni puter u zdjelu, pa umiješajte kakao. Dodajte oko ½ šolje šećera u prahu i otprilike kašiku mlijeka, umutite da se sjedini. Ponavljajte dok ne potrošite sav šećer u prahu i mlijeko i dok glazura ne postane glatka i razmaziva. Zatim umiješajte vaniliju.
Premažite vrh svakog sloja torte glazurom, a zatim strane. Pospite čili pahuljicama i po želji ukrasite crvenim papričicama.