Nedavno objavljeno

spot_img

Važnost omega-3 kiselina

Omega-3 masne kiseline su esencijalne hranjive tvari koje trebamo unijeti ishranom. Namirnice s visokim udjelom omega-3 uključuju su sljedeće: riba, biljna ulja, orašasti plodovi (pogotovo orasi), sjemenke lana, laneno ulje i lisnato povrće.

omega 3
Foto: Freepik

Možda najznačajnija uloga omega-3 kiselina je u regulaciji nivoa triglicerida. Naime, povišen nivo triglicerida i holesterola dovodi do stvaranja aterosklerotskih plakova u krvnim žilama koji ih sužavaju i mogu dovesti do srčanog i/ili moždanog udara, a omega-3 kiseline pomažu u njihovom snižavanju.

Pored toga, postoji sve više dokaza da omega-3 kiseline imaju vrlo pozitivan učinak kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kao i depresije. Usto, omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u razvoju djeteta i nakon poroda. Majčino mlijeko je prirodan izvor omega 3 masnih kiselina nakon poroda.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport