Nedavno objavljeno

spot_img

U menopauzi raste rizik od kardiovaskularnih bolesti

Stresni događaji, problemi s nesanicom i pretilost su među glavnim faktorima rizika

Rizik od srčanih bolesti povećava se s godinama kod većine ljudi, međutim kod žena to može biti još izraženije. Prelaz u menopauzu, one godine koje vode do i kroz menopauzu, predstavlja vrijeme kada rizik od srčanih bolesti značajno raste.
Iako mnogi vjeruju da je rak dojke vodeći uzrok smrti među ženama u SAD-u, zapravo srčane bolesti uzrokuju više smrtnih slučajeva nego svi oblici raka zajedno. Prema Američkom udruženju za bolesti srca, dok jedna od 39 žena u SAD-u godišnje umire od raka dojke, čak jedna od tri umire od kardiovaskularnih bolesti. To znači otprilike jedna smrt svake minute, a menopauza igra ključnu ulogu u povećanju rizika od tih bolesti kod žena.
Razne studije prezentirane na naučim konferencijama i objavljene u medicinskim časopisima potvrđuju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema tokom različitih faza menopauze.
Nakon menopauze, procjenjuje se da će jedna od četiri žene razviti nepravilan srčani ritam, poznat kao fibrilacija atrija, pri čemu su stresni događaji i problemi s nesanicom glavni faktori rizika. Također, pretilost značajno povećava rizik od zatajenja srca kod žena koje su prošle kroz kasnu menopauzu, nakon 55. godine života.
Žene koje su ušle u menopauzu prije 40. godine imaju 40% veći rizik od razvoja koronarne bolesti srca, u poređenju s onima koje su doživjele menopauzu kasnije. Osim toga, žene s vrlo ranom menopauzom imaju 35% veću vjerovatnost da će kasnije u životu razviti neku vrstu demencije, u poređenju sa ženama koje su menopauzu doživjele oko 50. godine.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport