Nedavno objavljeno

Rasplesani ritmovi i raspjevane melodije Kube

La Gran Diversión – sedmočlani ansambl Roberta Fonsece nastupit će na međunarodnom muzičkom festivalu Jazz Fest Sarajevo 2024 koji će biti održan od 6. do 9. novembra.

Roberto Fonseca danas je sinonim nove kubanske muzike kojoj je uspio udahnuti novi život ostajući pri tome vjeran zlatnoj tradiciji Kube. Bio je član čuvenog Buena Vista Social Cluba, nastupao je sa Ibrahimom Ferrerom i Omarom Portuondo, a njegov posljednji album „La Gran Diversión“ svojevrstan je muzički vremeplov koji publiku vodi na putovanje kroz vrijeme, u bučne dvadesete i tridesete godine prošlog stoljeća. Njegova je muzika omaž vremenu kada se kubanska muzika plesala u evropskim noćnim klubovima i kabareima.


Ovaj pijanista, pjevač, multiinstrumentalista i producent rođen je 1975. u Havani u porodici kubanskih umjetnika. Njegov otac Roberto Fonseca Sr. bio je bubnjar a majka Mercedes Cortes Alfaro znamenita je pjevačica koja je gostovala na albumu svog sina iz 2007. godine „Zamazu“ kojim se Roberto Fonseca dokazao i kao kompozitor. Fonsecin album „Yo“ (2012), na kojem je gostovala malijska zvijezda Fatoumata Diawara, nominiran je za Grammy, a nakon albuma „Yesun“ (2019), koji je donio saradnju sa starim znancem Jazz Festa francuskim trubačem Ibrahimom Maaloufom, odlikovan je ordenom viteza umjetnosti i književnosti, najvišim francuskim umjetničkim priznanjem.

Roberto Fonseca je prvi put nastupio na pozornici sa 15 godina tokom Havana Jazz Festivala, festivala koji će 26 godina kasnije preuzeti kao umjetnički direktor naslijedivši dotadašnjeg umjetničkog direktora i muzičkog velikana Chucha Valdésa.

Koncert Roberta Fonsece 7. novembra u Narodnom pozorištu bit će prvi nastup ovog umjetnika u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Njegov aktuelni ansambl i aktuelni album „La Gran Diversion“ poziv je na ples uz zvuke opojnih klasika zlatnog doba kubanske muzike, bezvremenske kubanske ritmove koje Fonseca prožima elementima R’n’B-a, jazza i funka.

Ulaznice za koncert Roberta Fonsece i ansambla La Gran Diversión, kao i ulaznice za ostale koncerte Jazz Festa Sarajevo 2024 u prodaji su online na www.jazzfest.ba.

Foto: Alejandro Azcuy

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport