Nedavno objavljeno

Sok od brusnice pozitivno djeluje na žensku kožu

Efekti su najvidljiviji kod žena starijih od 40 godina

Sok na bazi brusnice nudi novi put do glatke, otpornije kože povećanjem elastičnosti i zaštitom od UV oštećenja, pogotovo kod žena starijih od 40 godina, ukazuje nova studija, koja je objavljena u časopisu Nutrients.

Šest sedmica konzumiranja soka od brusnice poboljšalo je elastičnost i glatkoću lica kod svih učesnica, a ovi efekti najizraženiji su bili kod žena od 40 i više godina. Pokazalo se da je sok od brusnice, bogat polifenolima, pozitivno uticao na zdravlje kože, kožne lipide, kožni mikrobiom, upalu i oksidativni stres kod žena.

Inače, starenje kože događa se unutrašnjim i vanjskim mehanizmima. Intrinzično starenje rezultat je prirodnog nakupljanja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) tokom vremena, dok ekstrinzično starenje nastaje zbog vanjskih faktora kao što su izlaganje suncu, zagađenje i pušenje. Oba procesa mogu se pripisati oksidativnom stresu, upali i naprednim krajnjim produktima glikacije (AGEs).

Polifenoli brusnice poboljšali su elastičnost kože na licu i podlaktici, s najvećim efektom uočenim kod žena starijih od 40 godina, što ukazuje na snažan potencijal protiv starenja kože. Mikrobiota kože, koja se sastoji od bakterija, gljivica i virusa, ključna je za imunološku funkciju i homeostazu kože. Polifenoli, poznati po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, proučavani su zbog svojih pozitivnih djelovanja na starenje kože.

Smatra se da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli dugoročni učinci napitaka od brusnice bogatih polifenolima na zdravlje kože, lipide i mikrobiom te kako bi se istražili njihovi mehanizmi djelovanja u različitim populacijama.

Izvor: Cybermed.hr

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport