Nedavno objavljeno

spot_img

Test za Alzheimera

Istraživanja provedena u Švedskoj i SAD-u sugeriraju kako novi krvni test može uz 96% tačnosti ukazati na prisutnost Alzheimerove bolesti u ranoj fazi razvoja

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se danas, 21. septembra, dok je cijeli mjesec proglašen mjesecom svjesnosti o ovoj bolesti.

Alzheimerova bolest je neizlječiva i progresivna neurodegenerativna bolest mozga koja se manifestira propadanjem kognitivnih funkcija, odnosno gubitkom pamćenja, poremećajem rasuđivanja i promjenama u osobnosti. To je ujedno i najčešća neurodegenerativna bolest. S porastom starenja stanovništva i dužim životnim vijekom, neurodegenerativne bolesti, uključujući različite vrste demencija, postaju sve značajniji javnozdravstveni problem na globalnom nivou.

alzheimer
Foto: Freepik

Istraživanja provedena u Švedskoj i SAD-u sugeriraju kako novi krvni test može uz 96% tačnosti ukazati na prisutnost Alzheimerove bolesti u ranoj fazi razvoja. Naučnici sa Univerziteta u Lundu i St. Louisu pojašnjavaju kako test otkriva vrlo niske koncentracije proteina p-tau217 čija je prisutnost povećana kod osoba s ovim tipom demencije. Po njihovim riječima, ovaj test je pružao jednako dobar uvid u stanje mozga ispitanika kao i PET sken. Rano otkrivanje Alzheimerove bolesti je ključno jer pruža više mogućnosti provođenja terapije.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport