U jesen je važno birati namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima kako biste ojačali imunitet i smanjili rizik od prehlada. Evo nekoliko najboljih opcija:
Citrusi (narandže, mandarine, limun) – Bogati su vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i borbu protiv infekcija.
Đumbir – Ima antiupalna svojstva i koristi se za smanjenje upala i jačanje imunološkog sistema. Često se dodaje u čajeve i smoothieje.
Tikva i batat (slatki krompir) – Obiluju beta-karotenom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, važan za održavanje zdravlja kože i sluznica, što pomaže u zaštiti od prehlada.
Brokula i karfiol – Ovo zeleno povrće sadrži vitamine C i E, kao i antioksidanse koji pomažu u borbi protiv infekcija.
Bijeli luk – Prirodni antibiotik s antimikrobnim svojstvima, pomaže u zaštiti od virusa i bakterija.
Jabuke – Bogate su vlaknima i vitaminom C, a poznato je da mogu pomoći u održavanju zdravog imuniteta.
Med i propolis – Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a propolis dodatno jača imunitet.
Orašasti plodovi (bademi, orasi) – Sadrže vitamin E i zdrave masnoće koje podržavaju imunološki sistem.