Nedavno objavljeno

Ojačajte imunitet!

Konzumiranje ovih namirnica u svakodnevnoj prehrani, uz hidrataciju i redovnu fizičku aktivnost, može pomoći da ostanete zdravi tokom jeseni

U jesen je važno birati namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima kako biste ojačali imunitet i smanjili rizik od prehlada. Evo nekoliko najboljih opcija:

Citrusi (narandže, mandarine, limun) – Bogati su vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i borbu protiv infekcija.

Đumbir – Ima antiupalna svojstva i koristi se za smanjenje upala i jačanje imunološkog sistema. Često se dodaje u čajeve i smoothieje.

Tikva i batat (slatki krompir) – Obiluju beta-karotenom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, važan za održavanje zdravlja kože i sluznica, što pomaže u zaštiti od prehlada.

Brokula i karfiol – Ovo zeleno povrće sadrži vitamine C i E, kao i antioksidanse koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Bijeli luk – Prirodni antibiotik s antimikrobnim svojstvima, pomaže u zaštiti od virusa i bakterija.

Jabuke – Bogate su vlaknima i vitaminom C, a poznato je da mogu pomoći u održavanju zdravog imuniteta.

Med i propolis – Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a propolis dodatno jača imunitet.

Orašasti plodovi (bademi, orasi) – Sadrže vitamin E i zdrave masnoće koje podržavaju imunološki sistem.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport