SASTOJCI:
• 700 g krupno naribane mrkve
• 500 g šećera
• 8 mahuna kardamoma
• sitno naribana korica i sok od 1 limuna, plus sok od dodatne polovine limuna
• prstohvat niti šafrana
PRIPREMA:
Pomiješajte mrkvu, šećer i 1 kašičicu soli te ostavite 10 minuta dok mrkva ne pusti sok. U međuvremenu odvojite sjemenke kardamoma i ugrubo ih usitnite ili sameljite. Stavite mješavinu mrkve, limunovu koricu i sok, šafran i sjemenke kardamoma u šerpu na srednje jakoj vatri. Kuhajte, povremeno miješajući, 12-15 minuta ili dok gotovo sva tekućina ne ispari i mrkva ne postane prozirna. Ubacite dodatni sok od limuna. Poslužite uz prepečeni hljeb, pršut i sireve.
Džem čuvajte, neotvoren u steriliziranoj tegli, do 6 mjeseci, a mjesec dana nakon otvaranja i hlađenja.