Nedavno objavljeno

DANIELA MATIĆ: Suosjećajnost je liderstvo budućnosti

Daniela Matić je prije četiri godine na lokalnim izborima bila druga na listi svoje stranke za Općinsko vijeće Neuma. Ovu izbornu utrku započela je kao nositeljica liste, i to kao predsjednica Općinskog vijeća jedinog bh. grada na morskoj obali.
Daniela je na dan snimanja za Gracijinu naslovnicu imala neodgodivu obavezu u Neumu, ali je to nije spriječilo da sjedne u automobil u pet ujutro, doveze se u Sarajevo i stigne natrag u Neum na obećani dogovor. Možda je pomalo nepravedno poređenje, ali da smo u istoj situaciji imali muškarca, ne znamo da li bi pristao da izađe iz zone komfora na ovaj način.
Rođena 1979. godine u Mostaru, osnovnu školu (u kojoj danas predaje engleski jezik) završila je u Neumu, a jezičnu gimnaziju u Metkoviću. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti te engleskog jezika i književnosti, ali i magistrica metodike nastave i doktorica odgojnih znanosti. Svoje akademsko znanje, radno iskustvo i žensku praktičnost stavila je na raspolaganje politici – i to kroz primjer dobre prakse, donoseći odluke koje poboljšavaju kvalitet života stanovnika i stanovnica Općine Neum.
Velika je pobornica učešća u različitim aktivnostima, na predavanjima i radionicama, koje joj daju širu perspektivu uloge žena u današnjem društvu. “Uvijek mi je zadovoljstvo nadograditi svoja znanja i učiti od uspješnih žena koje čine promjenu. Smatram da je jedna od obveza žena u politici osnaživati cijelo društvo, a posebno žene. Suosjećajnost treba vratiti u srž političkog djelovanja. To je liderstvo budućnosti.”
Poseban uklon Danielinog rada predstavlja razmišljanje o svim aspektima života žena u Općini Neum. Recimo, ovo je dobar primjer: prošlog oktobra, u mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke, Općina Neum je organizirala stručno predavanje, a Daniela je na skupu poručila kako je zdravlje žena goruća tema o kojoj je nužno razgovarati i educirati se: “Nadam se kako ćete nakon ovog predavanja potaknuti svoje mame, bake, sestre, prijateljice ili susjede na odgovorniju brigu o svom zdravlju, tako podižući svijest o važnosti preventivnih pregleda.”
Ako prevedemo suhoparne nadležnosti na običan, svima razumljiv jezik, u lokalnim zajednicama koje kreiraju uslove za dobar život ljudi u općinama treba nam neko poput Daniele, empatične i energične žene, spremne za nova znanja, i itekako svjesne koliko je važno progovarati o pitanjima žena.

Latest Posts

spot_img

Raport