Nedavno objavljeno

Mastercard i Sarajevo Film Festival na putu osnaživanja žena i izgradnje pravednijeg i inkluzivnijeg društva

Mastercard i Sarajevo Film Festival su ove godine, na 30. rođendan najvećeg filmskog festivala u regionu, s ponosom obilježili deset godina ponosnog partnerstva.

Mastercard i Sarajevo Film Festival već deceniju dijele istu strast – neprocjenjiva iskustva, a Mastercard je posvećen stvaranju veza sa svojim korisnicima tako što se uključuje u njihove strasti. Uz to, kao tehnološka kompanija, Mastercard svojom vrhunskom ekspertizom u oblasti tehnologije gradi nove i jedinstvene načine povezivanja ljudi.

Zajedničko nastojanje možda najbolje sumira ovogodišnji slogan kompanije Mastercard za Festival koji glasi „Crveni tepih dovoljno veliki za sve – neprocjenjivo“, jer su i Mastercard i Sarajevo Film Festival već deceniju posvećeni inovacijama koje omogućavaju da se svačiji glas čuje. Tako je prije četiri godine Mastercard postao sponzor Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti, koja je postala prepoznatljiv simbol ove saradnje.

I ove godine na Festivalu smo imali priliku gledati sjajne filmove rediteljica debitantkinja koje su kroz umjetnost progovorile o izazovima kroz koje prolaze žene u savremenom društvu, a Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti koju je sponzorirao Mastercard, otišla je u ruke rediteljice Maje Doroteje Prelog, autorice filma Cent’anni.

Mastercard
Sarajevo Film Festival, foto: (c) Obala Art Centar

Njeno debitantsko ostvarenje Cent’anni prati Blaža, koji nakon što je preživio smrtonosnu bolest odlučuje to proslaviti tako što će voziti iscrpljujuću trku Giro d’Italia. Film se bavi temom samospoznaje i emotivnih odnosa, a označen je kao emotivni ringišpil s obiljem srceparajućih svjedočanstava i poetičnih prizora prirode.

Kako bi se ukazalo na značaj prisustva žena u filmskoj industriji, tokom ovogodišnjeg Festivala u okviru CineLinkTalks Industry Days održan je i panel na temu „Rodne sumnje: Žene u filmu i sindrom varalice“ by Mastercard na kojem su učestvovale voditeljica Hubert Bals Fund Tamara Tatishvili, scenaristica Misan Sagay, osnivačica i direktorica Think-Film Impact Production Danielle Turkov Wilson i rediteljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak , dok je razgovor moderirala Mia Avdagić, koordinatorica programa CineLink Industry Days Sarajevo Film Festivala.

Uprkos promjenama i društvenom napretku, mnoge žene i dalje se suočavaju sa izazovima na radnom mjestu, a filmska industrija, kao i bilo koja druga industrija, suočava se sa značajnim rodnim disbalansom. Specijalna nagrada dokaz je posvećenosti kompanije Mastercard osnaživanju žena na svakom koraku, uz nadu da će još jednoj umjetnici pomoći na početku njene kreativne karijere. Za kompaniju Mastercard rodna ravnopravnost je jedan od imperativa na putu ka izgradnji prosperitetnih i inkluzivnih ekonomija.

 

Latest Posts

spot_img

Raport