Nedavno objavljeno

Dolina ćupova je slojeviti film o nama

Jedan od filmova ovogodišnjeg SFF-a koji je izazvao najviše emocija bio je dokumentarac Dolina ćupova, autorice Lejle Zvuzdić. Možda je najbolje da Lejlinim riječima opišemo Dolinu ćupova: “Film o entuzijazmu i ljubavi i svojevrstan omaž najvećoj snazi Želje – njegovim navijačima”. Publika je prepoznala sve to, i energiju i ljubav i odavanje počasti navijačima i velikim aplauzom pozdravila rediteljicu na kraju projekcije.

Najrino Sarajevo

Jedna od autentičnijih reakcija bila je ona ekspertice za komunikacije, naše drage prijateljice Najre Krvavac, koja je dirljivim rečenicama opisala vlastite emocije tokom gledanja Doline ćupova. “Ako bi neko kojim slučajem pomislio da je ovo film o jednom fudbalskom klubu ili njegovim navijačima, pogriješio bi. Dolina ćupova je slojeviti film o nama, o integralnom dijelu našeg identiteta. O našem Sarajevu, onom koje nas je odgojilo. O hrabrosti. Časti. Upornosti”, napisala je Najra.

Lejlino novo ostvarenje nastavlja niz dokumentaraca koje je ova urednica Jutarnjeg programa BHT1 stvarala proteklih godina: Poput Lakonoge, dirljive storije o prvom ubijenom djetetu, djevojčici Aidi, u opkoljenom Sarajevu, ili Dream Team Babe priče o muzičkoj grupi šest vremešnih a vitalnih Hercegovki. Dolinu ćupova potpisuje kao rediteljica i scenaristica, a rađena je u produkciji Platforme a uz koprodukciju BHRT i MYTV.

Posveta Nadiri

I naravno da je važno misliti i na vrijeme u kojem živimo, ili se samo trudimo preživjeti. Lejla nije zaboravila odati počast brutalno ubijenoj navijačici Željezničara Nadiri Sahačić, posvetivši joj obje projekcije i simbolično ostavljajući praznu stolicu s plavom ružom na njoj za Nadiru. “Uz sve utiske sa dvije projekcije Doline ćupova u Cineplexxu, nakon kojih je publika u obje sale opet emotivno i horski pjevala pjesmu “Grbavica”, danas mi je bilo izuzetno teško jer je radost večeri s nama trebala podijeliti i Nadira Sahačić. Nažalost, svirepo je ubijena prije dva dana u svom stanu”, poručila je Lejla, podsjećajući nas sve na obavezu da u svakoj prilici govorimo i dižemo glas o važnim temama današnjice.

Ruža za ubijenu Nadiru Sahačić

Njezin nas dokumentarac vodi kroz stoljeće postojanja FK Željezničar, dok joj je poseban izazov predstavljalo prikupljanje arhivske građe za period kada na ovim prostorima još nisu zaživjeli radio i televizija.  Lejla žonglira s formama historijsko-sportskog i muzičkog dokumentarca, a muzičari joj otkrivaju koliko im je Željo bio inspiracija za nastanak brojnih pjesama. “Film je i oda jednom vremenu u kojem je rivalstvo sa FK Sarajevo bilo šarmantno, oda vremenu u kojem je Željo napravio najveće rezultate i dokumentaristički podsjetnik na najmračnije dane u periodu 1992-1995. iz kojeg su se i klub i stadion digli iz pepela, opet zahvaljujući entuzijazmu i iskrenoj ljubavi njegovih simpatizera”.

Latest Posts

spot_img

Raport