Nedavno objavljeno

Na radnom mjestu

Stolice, monitor računara, kopir-mašine: kako na radnom mjestu zaštititi vlastito zdravlje?

Bolovi u mišićima, glavobolja, tahikardija, promuklost, iritacija kože i suhoća grla, zamor… Navedeni problemi ne spadaju u simptome gripe, iako ste to sigurno pomislili. Javljaju se kod miliona zaposlenih širom svijeta, prisiljenih da 170 sati mjesečno sjede na neudobnim stolicama, u nezdravim prostorijama, gledajući u neadekvatno postavljene monitore. Slijedeći navedene savjete, trebamo zaključiti kakvo je naše radno mjesto i naučiti kako da zaštitimo zdravlje.

POZICIJA RAČUNARA je centar oko kojeg se odvijaju skoro sve ostale uredske aktivnosti i upravo od toga treba početi. Dakle, pitanje je: da li pravilno koristimo kompjuter? Monitor treba biti pozicioniran na najmanje 60 cm udaljenosti, s gornjim dijelom neznatno daljim od donjeg. Svakih pola sata rada na kompjuteru potrebno je odmoriti oči jednostavnim posmatranjem predmeta ili mjesta nešto udaljenijih od nas, a najbolje je gledati kroz prozor. Prekontrolirajte da li postoje loši svjetlosni refleksi s prozora ili izvora svjetlosti na vaš radni sto ili na monitor računara. Svjetlo treba biti pozicionirano vertikalno u odnosu na monitor. Ukoliko je vanjsko svjetlo prejako, ono ublažava vještačko unutrašnje, te treba spustiti roletne ili regulirati, tj. smanjiti osvijetljenost ekrana.

Najbolje vještačko osvjetljenje dobiva se korištenjem fluorescentnog svjetla, jer je veoma slično prirodnom. Međutim, treba izbjegavati korištenje neonskih svjetiljki koje zamaraju oči.

Ukoliko nosite kontaktne leće, suhoću očiju možete prevenirati vještačkim suzama.

ZA RADNIM STOLOM, pred kompjuterom, sjedite u uspravnom položaju – nastojte da se ne pogrbite, u suprotnom možete očekivati bol u leđima. Nikada ne sjedite prekrštenih nogu i nemojte opkoračivati stolicu. Povremeno promijenite položaj sjedenja i svako malo ustanite i prošetajte. Sjetite se da ruke moraju s lakoćom ležati na tastaturi, laktova položenih na sto. Obične tastature (neergonomske) umaraju zglobove i ruke, ako je moguće – zamijenite ih.

Kako biste izbjegli da korištenje miša otežava pokrete ručnog zgloba, redovno kontrolirajte njegovo kretanje: treba biti sasvim neometano eventualnom prašinom na podlozi. Dakle, čistite podlogu i miš najmanje jednom sedmično.

POLOŽAJ STOLICE veoma je važan kao i mogućnosti reguliranja njene visine i nagiba naslona. Stolica treba biti čvrsta i ne smije pojačavati akumuliranje statičkog elektriciteta, ne smije biti od materijala koji pospješuju zagrijavanje.

Kako bi kičma bila u pravilnom položaju i, što je najvažnije, lumbalni dio bio stabilan – leđa moraju biti prirodno zakrivljena. Stolica ne smije biti premekana, mora imati zaobljene krajeve i omogućavati ventiliranje. Obavezno mora imati točkiće kako biste stolicu lakše primicali i odmicali od stola.

KOPIR-MAŠINE I PRINTERI moraju biti udaljeni od mjesta na kojem se obično sjedi i radi. Razlog je moguća iritacija respiratornih organa usljed akumuliranja ozona kojeg emituje laser. Kako biste izbjegli udisanje različitih štetnih supstanci (kao formaldehid koji ima karakterističan miris “novog”), često zračite radne prostorije. Ukoliko prozore nije moguće otvoriti, povremeno širom otvorite ulazna vrata.

BILJKE pospješuju prirodno čišćenje i vlaženje zraka. Tillandsia (Englezi je zovu zračna biljka), naprimjer, hrani se fizičkom radijacijom i korisna je u blizini kompjutera, a Dracena apsorbira pare printera.

I telefon može biti uzročnik smetnji i napetosti, pogotovo bolova u glavi i leđima. Izbjegavajte držati slušalicu između glave i ramena, koristite slušalice i zadržite uspravan položaj leđa tokom razgovora.

Ukoliko se poslodavac ne obazire na vaše molbe za promjenom namještaja u uredu ili nečega što vam konkretno smeta, nemojte se predavati. Uvijek možete nastojati da modificirate vlastite loše navike i držanje, te da sami učinite sve što je potrebno da mjesto na kojem radite bude zdravije i udobnije. Jedino insistirajte na uklanjanju velikih kopir-mašina ili printera iz vaše radne prostorije. Nastojte personalizirati i učiniti udobnim radno mjesto, razvedrite ga pozitivnim bojama, kao što su žuta i narandžasta koje stimuliraju koncentraciju. Uvijek provjerite unutrašnju temperaturu i nastojte da ambijent bude dovoljno vlažan i ljeti i zimi – klima-uređaji i grijanje ometaju prirodnu vlažnost – te da se filteri tih uređaja redovno mijenjaju.

 

Latest Posts

spot_img

Raport