Nedavno objavljeno

spot_img

Za šta je tačno kriva Bella Hadid?

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja je prvi put lansirana tokom Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, i to nakon kritika iz Izraela zbog Hadidine podrške Palestini

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja je prvi put lansirana tokom Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Njemačka kompanija za sportsku odjeću saopćila je da je revidira svoju kampanju nakon kritika iz Izraela zbog Hadidine podrške Palestini.

SL72 tene, koje Adidas opisuje kao bezvremenski klasik, promovirala je Hadid, Amerikanka čija porodica vuče korijene iz Palestine. Manekenka, koja je prethodno navukla bijes izraelske vlade zbog navodnog skandiranja slogana “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”, optužena je za antisemitizam.

Ona ima palestinsko-holandsko porijeklo, poznatu sestru manekenku, modni svijet pod nogama. Nesuđena je studentica fotografije i zamalo je učestovala na olimpijadi.

Mlađa sestra

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u svojim ranim dvadesetim (danas joj je 28) uglavnom bila poznata kao mlađa sestra Gigi Hadid, Bella je postala prava zvijezda. Znate je i kao Diorovu make-up ambasadoricu, kada se pridružila Natalie Portman i Jennifer Lawrence, koje su svojevremeno bile glavne junakinje kampanja poznatog francuskog brenda. 

Svoje palestinske korijene rado ističe, pa je lani ukrala pažnju medija na Filmskom festivalu u Cannesu pojavivši se u haljini inspirisanoj kefijom te je na ovaj simboličan način dala podršku svom narodu.

U haljini inspirisanoj kefijom lani u Cannesu

Bogata nasljednica

Bella dolazi iz bogate porodice: njezin otac je multimilioner i agent nekretninama palestinskog porijekla, Mohamed Hadid, a majka Yolanda Foster, nekadašnja manekenka holandskih korijena, poznata iz 80-ih, koja je kasnije glumila u rijalitiju Prave kućanice s Beverly Hillsa. A o sestri Gigi i njezinim uspjesima se već sve zna. Bella ima i dvije godine mlađeg brata, Anwara, dvije starije polusestre Marielle i Alanu, s očeve strane, te pet polusestara od očuha Davida Fostera, s kojim je njena mama sada u braku. 

Iako joj je budućnost preko porodičnog bogatstva osigurana, Bella danas i sama zarađuje velike svote novca.  

Konjički sport

Punog imena Isabella “Bella” Khair Hadid, rođena je 1996. u Los Angelesu, te odrastala u kalifornijskom visokom društvu. Ona nije samo lijepa mala bogatašica: priznata je sportašica u konjičkom sportu i sanja da jednog dana predstavlja SAD na olimpijadi. Bella je, kaže priča, prvo naučila jahati pa tek onda hodati. “Znate kako vam svi modeli kažu – ja prakticiram jogu, e, ja sam otkrila da jahanje za mane ima isti efekat”, izjavila je jednom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Ipak, planovi za jahanje i olimpijadu sada su na čekanju, jer se, kao i njen brat Anwar, bori s hroničnom lajmskom bolešću, infekcijom koju prenose jelenski krpelji, a koja izaziva probleme sa zglobovima, kožom, nervnim sistemom i srcem.

Gigi i Bela Hadid

Prije negoli je zaplovila manekenskim vodama i sestrinim stopama, u jesen 2014. preselila se u New York kako bi diplomirala fotografiju na Parsons School of Design, ali očito joj je bilo suđeno da se nađe ispred, a ne iza objektiva fotoaparata. Tog septembra 2014. našla se na New York Fashion Weeku, debitirajući na modnoj reviji za brend Desigual.

Rame uz rame sa Gigi

Kad se našla rame uz rame sa Gigi, odlučila je ofarbati svoju prirodnu plavu kosu u smeđu nijansu kako bi se razlikovala od starije sestre. “Ja imam i mračniju osobnost, pa je bolje da se i ovako razlikujemo”. Iako kaže da je darkerica, Bella vjeruje u ljubaznost prije svega. “Nije važno da li je taj neko kolega s kojim radiš, neko ko je, uslovno rečeno, ispod ili iznad tebe u hijerarhiji, budi ljubazan i velikodušan prema svima! Znam da je ovo bizarno i čudno – jer ljudi baš i nisu ljubazni ovih dana”, kaže Bella.

Bella Hadid u Diorovoj reklami

Nema ljubaznosti ni u svijetu liberalnog kapitalizma: brand Adidas uvažio je izraelske razloge koji kažu kako se protive Hadid kao licu Adidasove kampanje u objavi u kojoj se navodi da je Hadid neprijateljski raspoložena prema Izraelu, te potcrtavajući činjenicu da su jedanaest Izraelaca ubili palestinski teroristi tokom Olimpijskih igara u Minhenu.

Hadid je više puta kritizirala izraelsku vladu i podržavala Palestince tokom godina, a 23. oktobra objavila je na Instagramu kako žali za gubitkom nevinih života, pozivajući pratitelje da vrše pritisak na lidere svojih zemalja da zaštite civile u Gazi. “Neću prestati pričati o sistematskoj represiji, boli i poniženju koje Palestinci redovno doživljavaju. Sa samo ljubavlju u srcu i otvorenim umom da se obrazujem i učim više svaki dan… Bez obzira na sve”, napisala je jednom na Instagramu.

Povlačenje reklame

U međuvremenu, Adidas je u saopštenju naveo da kampanja za SL72 cipele “ujedinjuje širok spektar partnera”. U njemu se navodi: “Svjesni smo da su uspostavljene veze s tragičnim historijskim događajima – iako su oni potpuno nenamjerni – i izvinjavamo se za bilo kakvu uznemirenost. Kao rezultat toga, revidiramo ostatak kampanje”.

Ono što se nije moglo revidirati su članci objavljeni u poznatim magazinima, a u kontekstu nove Adidasove kampanje, pa tako na internetu možete pronaći i ovaj intervju sa Belle u Vogueu: Bella Hadid Talks the Universal Appeal of the adidas Originals SL 72 | Vogue

 

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport