SASTOJCI
450 g borovnica
50 g šećera u prahu
korica i sok od 1 limuna
1 čajna kašika kukuruznog brašna, pomiješana s 1 kašikom vode
300 g Digestive keksa (može i Plazma, Grancereale ili Petit Beurre)
75 g putera, otopljenog, plus dodatno za podmazivanje
300 ml kremastog sladoleda od vanilije
180 g krem sira
pola konzerve kondenziranog mlijeka
PRIPREMA
Najprije napravite kompot: u šerpu stavite 300 g borovnica, šećer, limunovu koricu i 3 kašike vode da se kuhaju na srednjoj vatri. Kuhajte 7 minuta, dodajte pastu od kukuruznog brašna i kuhajte još 2 minute, dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim umutite polovinu kompota dok ne postane glatko. Preostalih 150 g borovnica stavite u zamrzivač.
Dok se borovnice krčkaju, napravite koru za tortu: usitnite kekse u multipraktiku, dodajte otopljeni puter i miješajte dok se sve ne sjedini. Ravnomjerno rasporedite po dnu i stranicama namašćenog okruglog kalupa za tortu promjera 22 cm i čvrsto utapkajte.
Zamrznite na 30 minuta, ili dok se ne stegne. Stavite sladoled u zdjelu i pustite da malo omekša kako bi se mogao mutiti, ali ne previše. Dodajte krem sir, kondenzirano mlijeko, sav kompot od borovnica i limunov sok, zatim miješajte dok se potpuno ne sjedini. Smjesu izlijte u posudu za kolače i zamrznite najmanje 6 sati ili preko noći. Izvadite iz zamrzivača 30 minuta prije posluživanja i na vrh stavite smrznute borovnice. Toplim nožem izrežite kriške i poslužite.