Nedavno objavljeno

I vas muči žgaravica?

Povremena žgaravica je uobičajena i nema razloga za uzbunu, a neprijatnosti koje ona uzrokuje uglavnom možemo kontrolirati promjenom načina ishrane i života

Žgaravica je toliko česta da je mnogi smatraju normalnom. Taj neprijatan osjećaj pečenja ili žarenja u grudima koji se postepeno širi kroz jednjak do grla uglavnom se pojačava nakon jela, a može se javiti i prilikom savijanja te tokom noći, kada ležimo. Najčešći uzrok žgaravice je slabljenje mišića koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca, što omogućava vraćanje kiseline u jednjak, izazivajući gorak i kiseo osjećaj u ustima.

Okidači

Žgaravicu izazivaju masna, pržena i jako začinjena hrana, luk, bijeli luk, umak od paradajza i kečap, citrusi, čokolada, nedovoljno žvakanje hrane, pušenje, alkoholna i gazirana pića, pojačan pritisak na želudac, tijesna odjeća, debljina, trudnoća, emocionalni stres te neki lijekovi.
Povremena žgaravica je uobičajena i nema razloga za uzbunu. Promjene u načinu života, poput izbjegavanja obilnih obroka pred spavanje, izbjegavanja ležanja odmah nakon jela, podizanja uzglavlja prilikom spavanja i izbjegavanja hrane i pića koja su okidač, mogu biti od pomoći.
Međutim, u slučaju da se simptomi često javljaju ili su veoma intenzivni, potrebno je potražiti savjet ljekara. Naime, žgaravica je simptom pa u slučaju navedenih popratnih tegoba može ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje koje se mora liječiti. Najčešće je riječ o GERB-u (gastro-ezofagealna refluksna bolest), te rjeđe o gastritisu, ulkusnoj bolesti, dispepsiji, žučnim kamencima itd.

Kako je ublažiti?

Namirnice koje uzrokuju probleme kod većine osoba svakako je poželjno izbaciti iz ishrane. Dakle, izbjegavajte masnu hranu, smanjite unos slatkog, koristite nemasne mliječne proizvode, koristite probiotike, ubacite vlakna u ishranu.
Uz navedene mjere, žgaravicu mogu ublažiti čaj od đumbira, bijelog sljeza i čaj od kamilice, naročito kad je uzrokovana stresom. Također, šaka badema ili drugih orašastih plodova može poslužiti kao prva pomoć kod žgaravice, a pomoći će i kašičica sode-bikarbone, koja neutralizira kiselinu u želucu, kao i žvakaća guma bez šećera 30 minuta nakon obroka.
Dok jedete, opustite se, jer stres povećava lučenje želučane kiseline. Jedite lagano i ne pretrpavajte želudac velikim količinama hrane, te dobro prožvačite hranu. Olabavite kaiš i izbjegavajte nošenje uske odjeće koja izaziva pritisak na želudac. Nemojte jesti dva sata prije odlaska na spavanje ili prije teže fizičke aktivnosti.
Ako se trudni, žgaravica će vjerovatno prestati nakon poroda.

Latest Posts

Raport