Nedavno objavljeno

Značaj konzumacije sira u trudnoći

Sir sadrži esencijalne hranjive tvari koje podržavaju neurorazvoj djeteta

Nova studija pokazala je, da kada su majke konzumirale ≥1,3 g sira dnevno tokom trudnoće, njihova djeca imala su značajno smanjen rizik od kašnjenja u motoričkom razvoju i neurorazvoju u dobi od tri godine.

Fermentirana hrana povećava nutritivnu vrijednost mikrobnom fermentacijom, podstičući zdravlje i utičući na neurorazvoj putem interakcije između crijeva i mozga.

Prethodne studije povezivale su majčin unos ribe, voća i vitamina s boljim razvojem bebe. Ova studija proširuje ranije rezultate, ističući jedinstvene prednosti sira. Sir sadrži esencijalne hranjive tvari poput proteina, cinka i triptofana, koji podržavaju neurorazvoj. Poboljšano zdravlje majčinih crijeva zbog unosa fermentirane hrane moglo bi imati koristi za razvoj fetusa, naglašavajući važnost ishrane tokom trudnoće.

Izvor: Cybermed.hr

Latest Posts

Raport