Nedavno objavljeno

Stigma je opasna: Vaš vodič na putu do ranog otkrivanja karcinoma prostate

Iako spada u najčešće vrste karcinoma među muškarcima, o karcinomu prostate nećete često slušati. U našem društvu, gdje se bolest često doživljava kao znak slabosti, mnogi muškarci oklijevaju potražiti medicinsku pomoć pa čak i razgovarati o svojim simptomima. Istovremeno, statistike su neumoljive, a potreba za prevencijom sve veća.

“Vjerovatno je samo prehlada, a i stari se”

Kod mnogih bolesti imate jasne simptome. Kod karcinoma prostate vrlo često nijedan. Dakle, moguće je da neki oboljeli muškarci ne osjete nikakve simptome, a u mnogim slučajevima, te simptome oboljeli greškom pripisuju svojim drugim stanjima, prehladi, urinarnoj infekciji pa i starenju.

Učestalo mokrenje, posebno noću, poteškoće pri mokrenju, slab ili prekidajući mlaz urina, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, bol ili peckanje prilikom mokrenja ili ejakulacije samo su neki od uobičajenim simptoma koji mogu ukazivati na prisutnost karcinoma prostate. Nažalost, oni se često pojavljuju tek kad bolest uznapreduje, a karcinom prostate zauzima drugo mjesto po učestalosti malignih oboljenja kod muškaraca.

Kako onda djelovati?

Jasan odgovor na pitanje kako na vrijeme otkriti prve znakove karcinoma prostate, a time i značajno poboljšati prognozu i ishode liječenja je – prevencija. Preventivni pregledi urologa globalno se preporučuju muškarcima od 50. godine, kao i onim mlađim, već od 45. godine života ako u porodici imaju historijat ove bolesti.

Jedan od mitova vezanih za karcinom prostate je da od njega mogu oboljeti isključivo stariji ljudi. Istina je da se uvijek u obzir uzimaju brojni faktori rizika koji utječu na vjerovatnoću razvoja bolesti, kao što su fizičko zdravlje, način života, etnicitet i porodična historija, ali isto tako i da što smo stariji, veća je vjerovatnoća za razvoj karcinoma prostate.

Kako početi? Razbijanjem stigme!

Strah, sramota ili jednostavno ignorisanje simptoma ne bi smjeli biti razlozi zbog kojih se ne bavimo svojim zdravljem. Jedan od najvažnijih alata u ranom otkrivanju karcinoma prostate je PSA test. PSA ili prostata specifični antigen je protein koji proizvodi prostata i može se mjeriti iz uzorka krvi. Iako povišeni nivoi PSA ne moraju nužno ukazivati na karcinom prostate, redovna PSA testiranja omogućavaju praćenje promjena u nivou PSA tokom vremena, što može pomoći u ranom otkrivanju karcinoma.

PSA testiranje – sada i besplatno

A da PSA test i urološki pregled nisu nikakav bauk svjedoči i kampanja “Budi hrabar, budi zdrav” kojom Ožujsko pivo, u saradnji sa Udruženjem oboljelih od raka prostate FBiH, omogućava besplatno PSA testiranje u pet gradova Federacije BiH (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać i Mostar). Sve što muškarci od 50 godina i više, kao i oni mlađi sa porodičnom historijom ove bolesti trebaju uraditi je da se prijave na web stranici budihrabar.ba. Nakon toga će dobiti obavijest o terminu PSA testiranja u najbližoj partnerskoj laboratoriji. Broj besplatnih PSA testova je ograničen.

Latest Posts

Raport