Nedavno objavljeno

Dr. MARIJA RISTANOVIĆ: Estetika kao način života

Doktorica anti-aging i estetske medicine Marija Ristanović govori o tome koji su tretmani najtraženiji u njenim centrima Dermamedic, kako postići mladolik izgled te zbog čega je danas toliko važno imati izražene jagodice, definiranu čeljust, “ruske usne” i mačkaste oči

Razgovarala Mila Durić
Snimila Aida Redžepagić

Kažu da svako zanimanje najbolje preporučuje da proučite i pogledate onoga ko nudi određenu uslugu, posebno ako je ona jako vidljiva i vizuelno podložna ocjeni. Marija Ristanović ima titulu doktorice estetske i antiaging medicine – i izgleda odlično! Stoga, želite li se odlučiti za minimalno invazivne estetske procedure, njeni estetski centri Dermamedic u Bijeljini i Sarajevu pravi su izbor, tako smo mi zaključili nakon samo jednog susreta s njom.
Studij medicine završila je prije skoro deceniju i po u Kragujevcu. Ulagala je u vlastito znanje i usavršavanje u uglednim svjetskim institucijama u Milanu, Barceloni, Ženevi, Parizu i Monacu koje se bave upravo onim čime i Marija – antiagingom te estetikom lica i tijela. U intervjuu smo je pitali baš sve što nas zanima, a Marija je iskreno odgovarala.

Zbog čega su vas privukli estetska i anti-age medicina?
– Oduvijek sam imala afinitet prema medicini. Nakon završetka srednje medicinske škole i medicinskog fakulteta, dodatno sam razvila osjećaj za estetiku. Ovaj afinitet me usmjerio prema estetskoj i anti-age medicini, gdje mogu kombinirati svoju strast za medicinom s umjetnošću uljepšavanja i održavanja mladolikog izgleda, i upravo taj put me odveo na specijalizaciju iz dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.
Po čemu se Dermamedic razlikuje od ostalih estetskih centara?
– Dermamedic se razlikuje po kontinuiranom individualnom pristupu i savjetovanju sa svakim pacijentom. Primjenjujemo najnovije trendove iz estetske medicine, a svaki pacijent ima svoj “folder” s planom i programom njege. Naš cilj je dugoročan odnos s pacijentima kako bismo postigli zdravi i njegovani izgled kože.
Šta žene najviše traže?
– Žene najviše traže tretmane koji im omogućuju da zadrže prirodan, mladolik izgled. Fokusiraju se na tretmane koji poboljšavaju kvalitetu kože, smanjuju bore i vraćaju izgubljeni volumen, ali uvijek s naglaskom na prirodan izgled.
Kako konkretno postići prirodni mladoliki izgled?
– Prirodan mladolik izgled postiže se redovnom njegom kože, čišćenjem, hemijskim pilinzima i održavanjem volumena kože. Ključno je slušati svog doktora i donositi odluke o njezi u konsultaciji s njim. To je dugoročan proces koji zahtijeva dosljednost i predanost.
Da morate preporučiti samo jedan tretman svojim klijenticama, šta bi to bilo?
– Nikada ne preporučujem samo jedan tretman. Ključ je u kontinuiranoj njezi kože. Ako bih ipak morala izdvojiti nekoliko tretmana, to bi bili redovno čišćenje i hemijski pilinzi, PRP tretmani i skinboosteri za stimulaciju kolagena te hijaluronski fileri za održavanje volumena kože. Kombinacija ovih tretmana osigurava zdravu i njegovanu kožu.

“Naš cilj je dugoročan odnos s pacijentima kako bismo postigli zdravi i njegovani izgled kože”

U ponudi Dermamedica je i Nefertiti lifting? Šta taj tretman podrazumijeva?
– Nefertiti lifting je tretman koji se koristi za podizanje i zatezanje područja vrata i čeljusti. Podrazumijeva primjenu botoksa duž donje vilice i vrata kako bi se smanjila opuštenost kože i postigao mladolikiji izgled. Ovaj tretman daje odlične rezultate u poboljšanju kvalitete kože vrata i pacijenti mu se rado vraćaju.
Zašto je danas toliko važno imati definiranu čeljust, izražene jagodice, “ruske usne”, mačkaste oči…?
– Moderni trendovi u estetskoj medicini naglašavaju simetriju i proporcionalnost lica. Izražene jagodice, definirana čeljust i ostali popularni tretmani pomažu postići te estetske ciljeve, što doprinosi samopouzdanju i zadovoljstvu izgledom, ali mi uvijek savjetujemo pacijentima da tretmanima ističemo ljepotu svake individue, bez mijenjanja ličnosti.
Šta novo možemo očekivati u Dermamedicu?
– U budućnosti planiramo kontinuirane edukacije o upotrebi organskog brenda Neauvia, kao i edukacije naših pacijenata o pravilnoj njezi kože. Također, nastavit ćemo unapređivati naše usluge i uvoditi nove tretmane koji prate najnovije trendove u estetskoj medicini.
Koji tretman najviše volite izvoditi i zašto?
– Preferiram raditi PRP tretmane i hemijske pilinge za poticanje proizvodnje kolagena i regeneraciju kože. Najveće zadovoljstvo mi pruža kada se pacijenti vraćaju i kada s njima napravimo plan i program njege kože koji uključuje kućnu njegu i tretmane u salonu. Njega kože je kontinuiran proces, i najveće zadovoljstvo mi pričinjava upravo to kada mogu prenijeti znanje i važnost kontinuirane njege kože svojim pacijentima.
Šta biste mogli reći o upotrebi botoksa?
– Iako postoje određene predrasude kad je riječ o botoksu, preporučujem ga dva puta godišnje. S godinama gravitacija utječe na tonus kože, koji počinje opadati. Botoks pomaže u podizanju tonusa kože, a češća upotreba pomaže duže zadržati efekat. Botoks pomaže u održavanju mladolikog izgleda i može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata.
Šta vas je motiviralo da otvorite estetske centre u Bosni i Hercegovini?
– U Bosnu i Hercegovinu sam željela donijeti najnovije trendove i tretmane. Otvaranje estetskih centara u Bijeljini i Sarajevu omogućilo mi je da pružim vrhunske usluge pacijentima i da doprinesem razvoju estetske medicine u regiji.
Koji su vaši planovi za budućnost?
– U budućnosti planiramo nastaviti širiti naše usluge i uvoditi nove tretmane. Također, fokusirat ćemo se na kontinuirane edukacije sa našim brendom Neauvia kako bismo našim pacijentima osigurali najbolju moguću njegu. Planovi uključuju i otvaranje poliklinike koja će pružati šire medicinske usluge u Bijeljini, s ciljem da ponudimo sveobuhvatnu uslugu.

Gracija 443, ljeto 2024.

Latest Posts

Raport