Kuhinjska so je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu. Međutim zbog njene prekomjerne konzumacije ona je danas opasnost za čovjeka. Vodeći je rizični faktor hipertenzije, ali je povezana i s ostalim bolestima kao što su bubrežni kamenci, osteoporoza, bronhalna astma, karcinom gornjeg dijela ždrijela i želuca.
Rezultati nove studije pokazali su da ljudi koji često dosoljuju hranu imaju oko 40 posto veću vjerovatnost da obole od raka želuca od onih koji svoju hranu ne sole, piše Cybermed.hr.
Na listi najčešćih vrsta raka u svijetu, rak želuca je na petom mjestu. Rizik od ove tumorske bolesti raste s godinama, a najnovije statistike daju zabrinjavajuću sliku porasta incidencije raka želuca kod odraslih osoba mlađih od 50 godina. Inače, rak želuca se češće javlja u muškaraca.
Faktori rizika za rak želuca su konzumacija duhana i alkohola, infekcija bakterijom Helicobacter pylori i prekomjerna tjelesna težina.