Često postoji skriveni hormonalni problem koji vas ometa u donošenju racionalnih odluka o konzumiranju hrane i drži vas u začaranom krugu. Problemi sa štitnjačom, nadbubrežnom žlijezdom ili rezistencija na leptine (kada mozak ne dobiva informaciju da ste siti) sve to može uticati na višak kilograma. Godine stresa i loše ishrane mogu uticati na mozak i hormone doprinoseći hormonalnim poremećajima. Liječenje hormona je često prvi korak u trajnom regulisanju tjelesne težine. Ovaj put donosimo priču o inzulinskoj rezistenciji.
Inzulin
Kod zdravih osoba inzulin potiče skladištenje glukoze — jednostavnog šećera koji dobivate hranom — u mišićima, jetri i masnim ćelijama za kasniju upotrebu. Tijelo luči inzulin u malim količinama tokom dana i veće količine nakon obroka. Ovaj hormon zatim prenosi glukozu iz hrane u ćelije za energiju ili skladištenje, ovisno o trenutnim potrebama organizma. Inzulinska rezistencija je uobičajeno stanje koje uzrokuje prestanak reakcije ćelija na inzulin. Ovo stanje rezultira visokim šećerom u krvi jer inzulin ne može prenijeti glukozu u ćelije. Inzulinska rezistencija povezana je s pretilošću, a može igrati ulogu u drugim stanjima, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Da biste poboljšali osjetljivost na inzulin, isprobajte neke od sljedećih preporuka:
- Vježbajte redovno. Istraživanja podržavaju vježbe visokog i umjerenog intenziteta za poboljšanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje otpornosti na inzulin.
- Poboljšajte navike spavanja. Nedovoljno ili nekvalitetno spavanje povezano je s pretilošću i inzulinskom rezistencijom.
- Više omega-3 masnih kiselina. Dodaci omega-3 mogu poboljšati osjetljivost na inzulin kod ljudi s metaboličkim stanjima kao što je dijabetes. Ako ne volite dodatke prehrani, pokušajte jesti više ribe, orašastih plodova, sjemenki i biljnih ulja.
- Promijenite način prehrane. Mediteranska prehrana – koja uključuje mnogo povrća i zdrave masnoće iz orašastih plodova i ekstra djevičanskog maslinovog ulja – može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije. Smanjenje unosa zasićenih i trans masti također može pomoći.
- Održavajte umjerenu težinu. Kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom zdravo mršavljenje i upravljanje tjelesnom težinom mogu poboljšati osjetljivost na inzulin.
- Ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom. Umjesto da pokušavate eliminirati ugljikohidrate iz prehrane, nastojte da većina njih bude s niskim glikemijskim indeksom i bogatim vlaknima. Primjeri uključuju integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke.