Nedavno objavljeno

Šiš kebab u jufci

Iako su mnogi navikli na tradicionalne dolme, pite i baklavu, krenuli smo u potragu za nešto drugačijim iftarskim i bajramskim jelima te stigli do Maroka, Libanona, Sirije...

POTREBNO:
500 g faširane junetine,
6 listova jufke,
1 glavica luka,
2 kašike nasjeckanog peršuna,
2 kašike prezle,
1 kašičica ljute paprike,
150 g neslanih nasjeckanih pistacija,
1 kašičica kumina u prahu,
so i biber
PRIPREMA: Faširano meso stavite u dublju zdjelu, pa dodajte naribani luk, prezlu, peršun, pistacije i začine. Jufku premažite uljem pa na nju stavite drugu i izravnajte. Meso oblikujte u kobasicu debljine dva prsta, pazeći da bude čvrsto i kompaktno, stavite na donji dio jufke i zarolajte. Zarolanu jufku narežite na komade, pa nanižite na ražnjiće. Pazite da ne budu stisnuti kako bi se dobro zapekli sa svih strana. Ražnjiće stavite na papir za pečenje i pecite na 180 stepeni dok ne porumene i postanu hrskavi.
Prelijte umakom od paradajza: u tavu stavite maslinovo ulje, dodajte pire od paradajza, popržite, dodajte vodu i dobro promiješajte dok se ne zgusne. Kad počne kuhati ugasite vatru i naribajte 2 režnja bijelog luka.
Možete servirati i s umakom od jogurta, kopra, metvice, maslinovog ulja i soli.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport