Nedavno objavljeno

Luqaimat

Staro arapsko jelo kojim muslimani zaslade na početku iftara, zajedno s hurmama i vodom

POTREBNO:
1 šolja brašna,
1 kašičica šećera,
1 kašika kukuruznog brašna,
1 kašičica ulja,
1/2 kašičice mljevenog kardamoma,
3/4 šolje tople vode (možda će vam trebati i manje, u zavisnosti od brašna koje koristite),
1/2 kašičice suhog kvasca,
prstohvat šafrana,
2 šolje ulja za prženje;
za agdu:
3 kašike sirupa od hurmi
PRIPREMA: U mikser nalijte vodu i ostale sastojke. Miksajte sve dok ne dobijete izjednačenu, puterastu masu. Izlijte u posudu, prekrijte i ostavite na toplo mjesto da tijesto nadođe. Za to će vam trebati jedan sat. U duboku posudu za prženje nalijte ulje, a kada se zagrije, smanjite na srednju temperaturu. Umočite kašičicu u drugo ulje, zatim uzmite dio tijesta i drugom kašičicom ga spustite u zagrijano ulje. Tijesto u obliku malih uštipaka raspoređujte po posudi uz pomoć drvene kašike, jer će na taj način biti ravnomjerno prženo. Kada uštipci postanu svijetlosmeđi, izvadite ih iz ulja i stavite na kuhinjski papir. Prelijte ih sirupom koji volite (dobar izbor bi bio sirup od hurmi), koji treba biti zagrijan na sobnoj temperaturi. Servirajte odmah.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport