Nedavno objavljeno

Pečene šljive sa đumbirom

Potrebno (za 8 osoba):
1,3 kg šljiva,
malo svježe naribanog đumbira,
100 g šećera,
100 g grožđica,
sok od jedne narandže,
90 g brašna,
135 g smeđeg šećera,
150 g mljevenih badema,
60 g putera,
cimet,
muškatni oraščić

Priprema: šljive oprati, odstraniti košpice i sitno izrezati. Dodati đumbir, grožđice, šećer i sok od narandže te kuhati oko 5 minuta na jačoj vatri. Šljive izvaditi, a preostalu tekućinu kuhati dok se ne zgusne pa vratiti u šljive. Vatrostalnu posudu premazati s 10 g putera, usuti šljive i ohladiti ih. Pomiješati brašno, smeđi šećer, pola kašičice cimeta, mljevene bademe i malo muškatnog oraščića, dodati ostatak razmekšanog putera i mrviti prstima dok ne postane zrnasto. Posuti voće i peći 45 minuta na 180 stepeni. Servirati mlako.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport