Potrebno (za 4 osobe):
2 orade (po 600 g),
12 kumquata,
kašičica sjemenki i malo svježih listova komorača,
2-3 česna bijelog luka,
1 dl bijelog vina,
ekstra djevičansko maslinovo ulje,
so i biber
Priprema: Kumquat pažljivo oprati te nekoliko komada izrezati na kriške, ostale prepoloviti. Orade oprati, očistiti, u unutrašnjost staviti kriške bijelog luka, pola količine sjemenki i listove komorača. Ribu spolja zasijeći, te u proreze staviti kriške kumquata. Orade staviti u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, posuti polovicama kumquata i ostatkom sjemenki, posoliti, pobiberiti, preliti s malo ulja i vinom. Peći 15 minuta na 200 stepeni i odmah poslužiti.
Kumquat ili zlatna narandža je citrusno voće koje potiče iz Kine, ovalnog oblika i veličine oraha. Jede se čitav, s korom, okus je kombinacija limuna i narandže, sadrži više vitamina C nego narandža. Može se kupiti u bolje snabdjevenim trgovinama.