POTREBNO:
1/2 šolje pečenih ili kuhanih kestena,
1 šolja suhih vrganja,
1 kašika maslinovog ulja,
po 1 luk,
mrkva i stabljika celera narezani na kockice,
2 češnja bijelog luka (nasjeckanog),
1 šolja suhe leće,
2 šolje vode (ili supe),
1 kašika balzamičnog octa,
list lovora,
grančica timijana,
so i biber po ukusu,
1 šaka nasjeckanog peršuna
PRIPREMA: Suhe vrganje prelijte šoljom kipuće vode i ostavite da se namaču 30 minuta. U velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte luk, mrkvu i celer i pirjajte dok ne omekšaju, oko 10-15 minuta. Dodajte bijeli luk i pirjajte dok ne zamiriše, oko minutu. Vrganje narežite tako da zadrže tekućinu.
U tavu dodajte gljive i vodu u kojoj su se namakale, leću, vodu, kestene, balzamični ocat, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar te poklopljeno pirjajte dok leća ne postane al dente, oko 20-30 minuta. Maknite s vatre i umiješajte peršun.