POTREBNO: 200 g tijesta za lazanje, 6 artičoka, 120 g praške šunke, 150 g dimljenog sira, 200 g ricotte, muškatni oraščić, 50 g ribanog parmezana, 40 g putera, maslinovo ulje, limun, so i biber
PRIPREMA: Artičoke očistiti, izrezati i potopiti u vodu zakiseljenu limunovim sokom. Nakon 10 minuta procijediti i kuhati na pari desetak minuta. Krupnije narezati šunku i dimljeni sir, pomiješati s ricottom i dodati muškatni oraščić. Tijesto obariti u kipućoj vodi u koju ste dodali 2 kašike ulja, izvaditi i staviti na krpu da se ocijedi. U vatrostalnu zdjelu premazanu puterom naizmjenično slagati tijesto, mješavinu sira i šunke, artičoke dok ne potrošite sve sastojke. Posuti komadićima preostalog putera i parmezanom. Peći 15 minuta na 180 stepeni, zatim još 10 na 250 stepeni.