Nedavno objavljeno

NOVI RESTORAN U GRADU NA ZRNU SOLI: Tuzlanska kraljica gastronomije

Tuzlanski restoran Kvin, u Bingo City Centru, koji svoja vrata otvara na prelazu iz stare godine u novu, spojio je kreativne energije Tuzle, Sarajeva, Banjaluke, Beograda, Zagreba i Beča, stvorivši jedan novi i drugačiji koncept gastronomije

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Almedin Mešić

Dugogodišnje ugostiteljsko iskustvo tuzlanske porodice Kurević seže u osamdesete godine prošlog vijeka. Novo vrijeme donijelo je i nove načine pružanja usluga, praćenje trendova u regiji i svijetu, pa je tokom proteklih decenija jedno od kultnih mjesta grada na zrnu soli bio Club Viva, a posljednjih pet godina uspjeh je nastavljen i kroz lounge bar po imenu Wintorius. Alfa i omega ove ugostiteljske priče, kroz nastavak tradicije iz osamdesetih, bio je Adi Kurević. Uvijek spreman na akciju, širenje posla, Adi nije mirovao ni tokom pandemije, koja je mnogima vezala ruke u smislu budućih planova.
“Ideja o restoranu nastala je sasvim slučajno. Prvobitan plan je bio da otvorimo dva nova ugostiteljska objekta u Tuzli, jer smo dugi niz godina u ovom poslu”, priča nam Ema Kurević-Trnovljaković, koja je s bratom Adijem ušla u novi poslovni poduhvat. Iako je njezino školovanje išlo u drugom smjeru, te je diplomirala sociologiju, pridružila se bratu te su zajedno nastavili porodičnu tradiciju. “U ovom ugostiteljskom poslu sam već sedam godina na poslovima organizacije i od početka sam uključena u sve dosadašnje, ali i projekte koje ćemo realizovati u budućnosti”, kaže Ema.

Veliki projekat

Dok su epidemiološke mjere njihov posao skoro pa činile nemogućim, brat i sestra nisu sjedili skrštenih ruku, a sa imunizacijom stanovnika u 2021. rasla je i mogućnost da Tuzla kao i ostatak svijeta nastavi sa koliko-toliko normalnim životom. “Tražeći lokacije za kafeterije, otvorila nam se prilika i za restoran. Iako je otvaranje novog ugostiteljskog objekta u ovom periodu po nekima rizik, tim ljudi koji radi na ovom projektu imao je veliku želju da se ideja realizuje.”

Adi i Ema, koji su odabrali tuzlanski Bingo City Centar za lokaciju svog restorana, nisu dugo razmišljali kako da novom prostoru daju ime. “To je barem bilo lako, imajući u vidu nepisano pravilo da, ukoliko otvarate objekat na lokaciji na kojoj je u prošlosti poslovao neki objekat od historijske važnosti, lijepo je dati ime po zdanju koje je nekad bilo tu. Naime, na prostoru gdje se nalazi Bingo, a u kojem se restoran otvara, nekad je bila fabrika kvasca po imenu Kvin Maja, iz čega i proizilazi naziv našeg restorana – Kvin.”
Ema s ponosom opisuje kako iza ideje, razrade koncepta restorana te same realizacije svih planova stoji njezin brat Adi. “On je zaslužan za dosadašnji cjelokupni koncept uspješnog poslovanja kompanije. S obzirom da je ovo veliki projekat, do same realizacije učestvovalo je mnogo ljudi iz različitih gradova. Restoran je spojio naše poslovne saradnike iz Sarajeva, Banjaluke, Beograda, Zagreba i Beča.”

Domaća, regionalna i svjetska vina

Kvin s radom starta na prelazu iz jedne godine u novu, označavajući tako i simbolično novi početak koji svi s nadom priželjkujemo. I kreće veoma ambiciozno i s konceptom koji Tuzla dosad još nije vidjela. “Ono što je zanimljivo i drugačije za ovaj restoran jeste da će naši gosti moći degustirati jela koja do sada nisu imali priliku probati u Tuzli. Najveći akcenat stavljamo na kvalitet, jer smo se trudili da koristimo što kvalitetnije namirnice, pri čemu smo svoj odabir bazirali uglavnom na domaće proizvode”, govori Ema, ne otkrivajući previše i ostavljajući gostima da se sami uvjere u njihovu ponudu. “Teško mi je izdvojiti samo jedno jelo, jer smo se potrudili da svako bude posebno. Istakla bih da smo specijalnu pažnju usmjerili na doručak kako bi bio malo drugačiji u odnosu na trenutnu gastro ponudu.”
Uz slane gastronomske delicije, na meniju Kvina naći će se i ukusne slastice, ili ćete, jednostavno, ako nemate vremena za uživanje u jelima, odlučiti popiti kafu ili koktel u ugodnom i toplom ambijentu, koji svojim dizajnom prati savremene trendove ugostiteljstva.
Interijer Kvina projektovao je poznati arhitektonski Studio Kota iz Sarajeva, mladi dvojac Ena i Semir Imamović, koji su upotrijebili znanje, maštu, kreativnost i energiju kako bi došli do najboljeg rješenja. “Oni su naši prijatelji koji su radili i na realizaciji projekta lounge bar Wintorius”, dodaje Ema.

Svakome se detalju pristupalo s mnogo truda pa je tako i jelovnik Kvina kreiran u suradnji s timom ljudi iz Beograda koji su u gastronomskom poslu uspješni jako dugo. “Ono što je još interesantno za naš jelovnik jeste da smo uključili i nutricionistu kako bismo poboljšali kvalitet ponude.”
I vinska ponuda reflektuje želju vlasnika Kvina da se u najboljem svjetlu predstavi gostima. Uz vina iz poznatih svjetskih, ali i vinarija iz regije, posebna pažnja ukazana je bosanskohercegovačkim vinarima. “Lokalna vinska scena zaslužuje veću promociju. Određene vinarije smo lično posjetili i uvjerili se u vrhunski kvalitet vina, te smo se lako odlučili na saradnju s njima”, govori Ema.

Specijalna radna odjeća

A da sve bude po uzoru na restorane u svjetskim metropolama, pokazat će i izgled uposlenika Kvina. Njihova radna odjeća kreirana je tako da kvalitetom i dizajnom odgovara modnim trendovima. “Imali smo pune ruke posla i oko toga. Uniforme za jedan dio osoblja radio je tim iz Sarajeva koji materijale nabavlja u Italiji, dok je drugi dio uniformi kreacija poznate dizajnerice iz Beograda.”
Ljubav prema poslu, sinergija gradova iz regije, ali i zapadne Evrope, ljudi koji znaju svoj posao i uživaju u njemu, stvorili su posebnu energiju kojom odiše prostor Kvina. Od samog početka sve nagovještava da će restoran postati novo popularno mjesto druženja Tuzlaka i Tuzlanki, ali i svih putnika namjernika.

 

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport