Termička obrada voća i povrća pomoći će u sprečavanju potencijalne zaraze. Međutim, ako voće i povrće ne planirate termički obraditi, dobro ga operite u zdjeli s toplom vodom i malo alkoholnog sirćeta. Zatim procijedite, pričekajte da se osuši i stavite u frižider. Iako to ne može u potpunosti ukloniti virus s površine hrane, važno je znati da, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nema dokaza da se Covid-19 može prenijeti putem hrane, međutim nakon diranja bilo kakvih namirnica je potrebno detaljno oprati ruke, posuđe i kuhinjske površine. Virus može preživjeti na kuhinjskim površinama od 24 sata pa sve do 9 dana. Prema nekim istraživanjima, na metalima se koronavirus zadržava do 12 sati, dok na plastici može preživjeti i do 9 dana. Zbog toga, kesice i ambalažu u kojima ste namirnice donijeli izvana odmah bacite i dezinficirajte površine koje je ambalaža doticala.