POTREBNO:
200 g brašna,
130 g šećera,
140 g putera,
žumance,
kašika limunovog soka,
jedna velika Golden jabuka,
cimet, so
PRIPREMA: Umutiti brašno, malo soli i cimeta, 40 g šećera i 100 g putera, dodati žumance umućeno s limunovim sokom. Umijesiti tijesto, oblikovati loptu, prekriti krpom i držati na prohladnom mjestu oko pola sata. Jabuku poprečno izrezati na kriške i odstraniti sjemenke. Kalup premazati puterom, posuti sa 60 g šećera, složiti jabuke te posuti s ostatkom šećera i komadićima putera. Tijesto rastanjiti na pola centimetra debljine i staviti preko jabuka. Kalup staviti na zagrijanu ringlu 3-4 minuta kako bi se šećer karamelizirao, a zatim peći u rerni 35-40 minuta na 180 ºC. Lagano ohlađenu tortu pažljivo prevrnuti na tanjir i servirati.