POTREBNO:
8 manjih artičoka,
2 korijena celera,
100 g zelenih maslina bez košpica,
2 kašike pinjola,
1 kašika opranih konzerviranih kapara,
1 dl sirćeta,
kašika šećera,
300 g oguljenog paradajza,
1 luk,
1 limun,
bosiljak,
6 kašika ulja,
so i biber
PRIPREMA: Artičoke očistiti, izrezati na komade, kratko potopiti u vodu zakiseljenu limunovim sokom, procijediti i poklopljene pržiti 7-8 minuta na 3 kašike ulja; posoliti i pobiberiti. Na ostatku ulja propržiti isjeckan luk, dodati prepolovljen paradajz, na kolutove izrezan celer, posoliti i pobiberiti. Poslije desetak minuta dodati masline, kapare, sirće, nekoliko listova isitnjenog bosiljka i šećer, promiješati i pržiti par minuta na jakoj vatri. Presuti u veću zdjelu, preliti paradajzom i ostaviti 2 sata na toplom. Prije serviranja posuti kratko proprženim pinjolima.