POTREBNO:
500 g bijelog krompira,
1 suhi kvasac,
2 žumanceta,
300 g brašna,
2 kašike mlijeka,
2 kašike lanenih sjemenki,
po kašika suncokretovih i sjemenki tikve,
50 g grožđica,
3 suhe smokve,
90 g putera,
so i biber
PRIPREMA: Krompir oprati, posušiti, izbosti čačkalicom, složiti u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i peći 40 minuta na 200 stepeni. Oguliti, izgnječiti u pire i pomiješati s omekšanim puterom. Dodati brašno, kvasac, sjemenke, žumanca, mlijeko i grožđice (omekšane u vodi i iscijeđene); posoliti, pobiberiti i umutiti u homogenu smjesu. Dodati isjeckane smokve, promiješati i usuti u kalup prekriven papirom za pečenje; peći 50 minuta na 180 stepeni. Ohladiti i poslužuti uz sezonski sir i suho meso.