Nedavno objavljeno

Mirovni muzički kamp za mlade virtuoze je temelj za razvoj društva u cjelini

Muzički kamp za mlade virtuoze je projekat zamišljen i iniciran još 2019. kao platforma za identifikaciju i promociju vanredno talentovanih učenika i studenata u svom drugom izdanju ovog aprila ponudio je publici dva odlična koncerta, jedan u Katedrali Srca Isusova, a drugi u Zemaljskom muzeju BiH

Koliko nam je i zašto nam je muzika važna, osim što nam oplemenjuje život? Koliko muzika nekom može promijeniti život, ako si mlad/mlada talentovan/a a imaš prepoznavanje okoline i podršku za iskazani potencijal? I evo gdje smo pronašli djelić odgovora: Mirovni muzički kamp za mlade virtuoze je projekat zamišljen i iniciran još 2019. kao platforma za identifikaciju i promociju vanredno talentovanih učenika i studenata.

Za početak valja napomenuti kako muzika ima snažnu moć da ujedinjuje mlade i pruža im mogućnost pomirenja i prevazilaženja granica na više načina: Muzika ne poznaje granice jezika, kulture ili etničke pripadnosti. Ona je univerzalni jezik koji svi razumiju i može prenijeti emocije i poruke na način na koji riječi ne mogu. Ova univerzalnost omogućava mladima da se povežu jedni s drugima bez obzira na njihove razlike. Ona je važna i jer omogućava mladima da izraze emocije, stavove i identitet na kreativan način. Ova sloboda izražavanja može pomoći u izgradnji samopouzdanja i osjećaja zajedništva među mladima, jer kroz muziku pronalaze zajednički jezik i interese. Ona je i posebna platforma za socijalnu interakciju – kad se mladi iz cijele BiH okupe na jednom muzičkom događaju, oni se tamo upoznaju, razmjenjuju ideje i iskustva, grade međusobne veze, spoznaju kako su zapravo jako slični.

Poruke mira i jedinstva

Muzika nosi poruke mira, ljubavi i jedinstva, a takve vrijednosti mogu i trebaju inspirisati mlade da preispitaju svoje predrasude i stereotipe, te da razvijaju toleranciju i razumijevanje prema drugima. Kroz zajedničko muzičko stvaranje i uživanje onda oni prevazilaze društvene, političke i kulturne granice. Muzika je u svojoj suštini most, a u ovakvom kontekstu je most koji spaja mlade iz različitih društvenih slojeva, etničkih grupa i kulturnih identiteta. Kroz nju mladi mogu pronaći motivaciju da se zalažu za pravdu, ravnopravnost i mir.

Muzika je istinski moćan alat za prevazilaženje razlika. Ona stvara prostor, platformu za zajednički izraz, razumijevanje i solidarnost, čime doprinosi miru i pomirenju u društvu.

Veliki entuzijazam, volja i energija združeni sa sistematičnom edukacijom i umrežavanjem mlade generacije muzičara, ova inicijativa je okupila učenike iz cijele države na jednom mjestu kako bi zajedničkim snagama, bez obzira na sve nametnute barijere radili i razmjenjivali iskustva.

Dodana vrijednost 

I to je ta dodana vrijednost ovoj inicijativi koju predsjednica Udruženja Artes, dr. Yeon Ju Jeong naziva projekat sa svrhom, odnosno idejom da se mladima pruži prostor za dijeljenje radosti sviranja, učenja i razvoja. Mirovnim muzičkim kampom za mlade virtuoze platforma koja povezuje učenike i nastavnike i cijelu državu dala je temelje za razvoj bh. muzike, primarno na infrastrukturnom, a onda i na profesionalnom umjetničkom nivou jer – razvoj muzike znači i razvoj društva u cjelini.
Šta je bio rezultat ovogodišnjeg izdanja Mirovnog muzičkog kampa za mlade virtouze? Prvo je 27.4. upriličen koncert mladih virtuoza u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, okupivši talentirane mlade polaznike iz cijele BiH, a dan kasnije koncert je priređen i  u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. Kad se gradi društvo na zdravim temeljima, onda je uliga umjetnosti ključna za sve vrste javnih narativa, a konačna misija je – društvena kohezija, te izgradnja povjerenja među zajednicama.

Anja i Kristina 

Kako Mirovni muzički kamp za mlade virtuoze vide njegove učesnice? Kristina Babić i Anja Udovčić su učestvovale na oba dosadašnja izdanja, te kažu kako je njegova velika vrijednost u prilici za sticanje znanja i umjetnički rast kroz rad sa eminentnim profesorima koji je počesto nedostupan u njihovim sredinama, ali i da im je velika radost upoznavanje i povezivanje sa kolegama iz cijele države te su iz tog iskustva stekle trajna prijateljstva. “Veliko je zadovoljstvo imati priliku da se kroz zajednički rad predstavimo na koncertima”, kažu Kristina i Anja.

Da bi Anja i Kristina ali i brojni drugi mladi virtuozi imali priliku da se pokažu, povežu, razvijaju svoje potencijale, mora postojati sinergija podrške. Jedna od agencija koja prepoznaje i godinama djeluje upravo na frontu povezivanja i izgradnje povjerenja, je Populacijski fond UN (UNFPA). Praveći prostor umjetnosti razumijevajući koliko ona pomaže u formiranju javnih narativa za izgradnju mira, UNFPA pruža ogromnu podršku za integraciju muzičkih i kulturnih iskustava upravo u toj misiji.

Potencijal svake osobe

Šef misije UNFPA John Kennedy Mosoti poručuje kako se UNFPA zalaže za omogućavanje ispunjavanja potencijala svake mlade osobe. Uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira i italijanske ambasade, UNFPA prepoznaje ključnu ulogu umjetnika i kulturnih radnika u oblikovanju javnih narativa. Saradnja s kampom za muzičke virtuoze predstavlja prirodni nastavak tih napora, kombinirajući aktivnosti izgradnje mira s izuzetnim muzičkim i kulturnim iskustvima kako bi se uklonile barijere i potaknula kohezija među zajednicama.

Projekat realiziraju: Udruženje za istraživanje umjetnosti Artes, na čelu sa mr. Fuadom Šetićem (predsjednikom udruženja i asistentom na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu) i dr. YeonJu Jeong (umjetnička direktorica projekta i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu), u saradnji sa Centrom za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije, Odjelom za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu i prorektoricom prof. dr. Tamarom Karača Beljak. Partneri projekta su Udruženje SA Sinfonietta, Srednja muzička škola Sarajevo, Zemaljski muzej BiH, a pokrovitelji Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini, SlovakAid, Fond UN-a za izgradnju mira, Populacijski fond Ujedinjenih nacija– UNFPA, Italijanska ambasada u Bosni i Hercegovini, Rotary Club Sarajevo International Delta, prof. Kim Hyeong-gyu iz Južne Koreje.

30 godišnjica mira

Bosna i Hercegovina 2025. obilježava 30. godišnjicu mira – prekretnicu za razmišljanje o inicijativama koje su olakšale iscjeljenje među zajednicama, rješavale zaostalu bol i traumu iz prošlih sukoba i poboljšale društvenu koheziju na zapadnom Balkanu. Istovremeno, UNFPA BiH, uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira i italijanske ambasade u BiH, prepoznaje ključnu ulogu koju umjetnici i kulturni radnici imaju u oblikovanju javnih narativa o različitim pitanjima. U skladu sa ovim shvatanjem, saradnja između UNFPA i kampa za muzičke virtuoze je prirodni nastavak ovih napora. Ovo partnerstvo kombinuje aktivnosti izgradnje mira sa izuzetnim muzičkim i kulturnim iskustvima, sa ciljem daljeg uklanjanja barijera i podsticanja kohezije, jednakosti i poverenja među zajednicama.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img