Nedavno objavljeno

Game Changers – Sportom za ljudska prava i inkluziju

U prekrasnom prirodnom okruženju Sportsko rekreativnog centra Ajdinovići je od 17. do 20. maja održan Trening za trenere, što je označilo početak inovativnog projekta "Game Changers - Promoviranje ljudskih prava i jednakosti kroz sport". Ovaj dvogodišnji projekat finansiran od strane EU ima za cilj promovisanje ljudskih prava kroz sport, uključivanjem marginaliziranih grupa i stvaranjem pozitivnih uticaja u lokalnim zajednicama.

Ovaj događaj je okupio učesnike/ce iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, različitih generacija i sportskih disciplina. Među njima su bili predstavnici škola, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, što je dodatno obogatilo raznolikost perspektiva i iskustava. Istovremeno, održan je i “Football Zajedno” kamp za mlade, omogućavajući učesnicima različitih generacija da se uključe u raznovrsne sportske, edukativne i zabavne aktivnosti i razmijene iskustva.

Mirna Hrapović, iz lokalne organizacije IZI – Igrajmo Zajedno Inicijativa, istakla je pozitivnu energiju i entuzijazam tokom treninga. “Učesnici su bili impresionirani interaktivnim metodama učenja i diskusije koje su bile centralne u programu. Kroz kombinaciju teorijskog znanja i praktičnih sportskih aktivnosti, učesnici su stekli vrijedne vještine koje će prenijeti u svoje zajednice”, rekla je Hrapović.

David Hudelist, iz  fairplay incijative koja djeluje pri VIDC-u u Austriji, ističe da je “sport, sa svojom ujedinjujućom snagom, dokazao da je izvrstan alat za promovisanje inkluzije i ljudskih prava. ‘Game Changers’ je poziv na akciju za stvaranje pravednijeg i inkluzivnijeg društva.”

Prepoznajući važnost ovakvih inicijativa, Europska unija finansira ovaj projekat, omogućavajući promociju vrijednosti koje su temelj svakog naprednog društva kroz sport.

Gianluca Vannini, Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini (Šef operacija u odjelu III) je istakao “sretni smo što smo mogli podržati ovu inovativnu inicijativu koja će zajednice približiti i pokrenuti važne društvene rasprave o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj inkluziji u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nadolazećim aktivnostima i razvoju ovog projekta.”

Ove jeseni, projekat će provesti Mini Van Tour (MVT) – jedinstvenu aktivnost za angažman u zajednici koja kombinuje učenje, socijalizaciju i zabavu kroz inkluzivne sportske aktivnosti i inkluzivne lokalne sportske događaje u okviru Evropske sedmice sporta. Projekat će također obuhvatiti prvi Festival ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini, veliki 3×3 košarkaški turnir, kao i finalni Okrugli sto o inkluzivnosti, raznolikosti i poštovanju u i kroz sport 2025. godine.

Projekat finansiran od strane EU implementiraju inicijativa fairplay (VIDC – Bečki institut za međunarodni dijalog i saradnju) iz Austrije, zajedno s lokalnim udruženjima “Igrajmo Zajedno Inicijativa” (IZI) i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Bosne i Hercegovine.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img