spot_img

Nedavno objavljeno

PUTOVANJE Najveći muzej u najmanjoj državi na svijetu

Ovaj putopis iz Rima i Vatikana objavljujemo na dan kad Vječni grad obilježava svoj 2777. rođendan

Napisala i snimila Branka Kalinić 

Mart je naš mjesec putovanja. Tradicionalno, već u februaru svake godine, odaberemo zemlju i grad, i polako krenemo planirati put i birati smještaj. Ostalo prepuštamo osjećajima koji nas vode u datom trenutku. Ove godine, izbor je pao na Rim. Vječni grad, Grad na sedam brežuljaka, grad koji zauzima primarno mjesto na ljestvici svih drugih evropskih gradova. I nekako je bilo i logično da započnemo buđenje proljeća upravo u Rimu: koji početkom proljetnih dana oživi cvjetanjem i zelenilom. Temperature se u ovo doba obični kreću između 15 i 25 stepeni Celzijusa, što je idealno za duge šetnje i razgledavanje atrakcija.

Let iz Dubrovnika

Dakle, naš dogovor o putovanju je pao u nekoliko minuta i već smo kupili avionske karte, za let iz Dubrovnika. Složile smo se i pomislie – “sjajna prilika da po odlasku i dolasku neko vrijeme provedemo i u Dubrovniku”. Sutradan smo shvatili da u žurbi online kupovine nismo ni primjetili da ćemo za najveći i najvažniji hrišćanski praznik Uskrs boraviti u središtu hrišćanstva i Katoličke crkve.

Bilo nam je jasno da odmah moramo krenuti u potragu za ulaznicama za rimske znamenitosti i naravno, posjetu Vatikanu, najmanjoj nezavisnoj državi na svijetu kojom upravlja Papa. Već tada su, zbog nadolazećeg praznika, sve karte na oficijelnim web stranicama bile rasprodate. Pisali smo press uredu Vatikana i veoma brzo dogovorili našu posjetu Vatikanskim muzejima i Sikstinskoj kapeli na Veliki petak.

Entuzijastični vodič

Na ulazu nas je dočekao Federico Chiapolino, naš vodič, koji nas je s ogromnim entuzijazmom i strašću prema istoriji umjetnosti proveo kroz ovu riznicu jedne od najvećih svjetskih umjetničkih zbirki.

Mnogobrojne galerije, kapele, dvorane, muzeji, biblioteke i hodnici utočište su mnogobrojnim neprocjenjivim antikvitetima i umjetninama. Naš obilazak je krenuo od muzeja Pape Pija Klementina i muzeja Chiaramonti preko Kandelabra galerije, Sobe bezgrešnog začeća, Novog krila, Galerije tapiserija, Galerije geografskih mapa, vatikanske pinakoteke, Rafaelove sobe i naposljetku Sikstinske kapele, u kojoj se održava konklava, vijećanje kardinala za izbor Pape.

Muzej Pape Pija Klementina je najveći kompleks Vatikanskih muzeja. Čine ga nekoliko velikih izložbenih dvorana u kojem se nalazi bogata ostavština dvojice Papa iz 17. vijeka, Klementa XIV i Pija VI. U njemu su izložena najznačajnija grčka i rimska remek-djela. U središtu muzeja se nalazi Cortile Ottagono – Dvorište kipova, gdje je smještena prva zbirka klasičnih skulptura.

Skulpture, freske

Muzej Chiaramonti koji je dobio ime po papi Piju VII Kjaramontiju iz 19. vijeka obiluje antičkom zbirkom skulptura, antičkim arhitektonskim vijencima i freskama. Najveća svjetska kolekcija neprocjenjivih antikviteta i umjetnina se nalazi u ova dva muzeja. Pape su ih skupljale stoljećima i smještale u najneobičnije i umjetnički najznačajnije prostorije Apostolske palače. Kompleks različitih, izuzetno važnih zbirki, od egipatske, etrurske, grčke i rimske, hrišćanske i epigrafske, velike renesanse Rafaela i Mikelanđela u “Sobama” i Sikstinskoj kapeli, pa sve do dekorativne umjetnosti, etnološke i istorijske zbirke, do moderne i savremene umjetnosti.

Jedan od najljepših dijelova Vatikanskih muzeja koji se prostire na dužini od 175 metara sa najimpresivnijim plafonom iste dužine je Galerija geografskih mapa. Sam plafon priča nam storiju o važnim istorijskim događajima iz svakog regiona Italije dok hodamo kroz galeriju.

Sedam kilometara umjetničkih djela

Naš obilazak je trajao puna 3 sata i to opet nije bilo dovoljno da obiđemo sve što smo željeli. Za 7 kilometara umjetničkih djela trebalo bi nam 48 sati za detaljan obilazak. Naša tura je završena Sikstinskom kapelom, najvećom turističkom atrakcijom u Vatikanu na čijem je svodu Michelangelo oslikavajući „Poslednji sud“ radio pune 4 godine. Iz ove najmanje države na svijetu izašli smo spuštajući se poznatim Bramanteovim stubištem.

Rim je zaista najljepši grad koji smo dosad posjetili, a nije baš da nemamo putovanja iza sebe. Prepun prekrasnih trgova, fontana, istorijskih spomenika, crkava. U bilo kojem dijelu grada da se nalazite, imaćete osjećaj kao da plovite vremenskom mašinom. Subota je bila rezervisana za Fontanu Di Trevi, Španski trg, Pantheon i Piazza Navona, za koju kažu da je najljepši trg u Rimu na kojem se nalaze 3 fontane, jednako lijepe kao i Di Trevi.

Najveći amfiteatar

Nedelju smo ostavili za obilazak antičkog Rima i Coloseuma, kao prve stanice. Za ulaz u ovaj najveći amfiteatar na svijetu se moraju unaprijed osigurati karte ukoliko ne želite izgubiti pola dana čekajući u dugačkim redovima. Mi smo odlučili da ćemo ga obići spolja jer smo željeli produžiti prema Rimskom forumu i Palatinu, brdu na kojem je Romul osnovao Rim. Po završetku ovog obilaska, uskočili smo u taxi jer smo željeli ručati u Jevrejskom kvartu, poznatom po restoranima u kojim se služe najbolja tradicionalna jela rimske kuhinje. Tu smo prvi put probali hrskavo pržene artičoke na rimski način koje se služe kao predjelo.

Najbolje pizze i paste

Kad smo kod gastronomije, moramo podvući da smo u Rimu jeli najbolje pizze i paste bez obzira sa kojim dodacima su napravljene. Pili smo najbolja esspressa i jeli najljepše poslastice na svijetu. Ma gdje da smo ih naručivali u ma kakvim objektima. Svugdje su bili isti. Savršeni. Nakon ručka smo krenuli put Anđeoske tvrđave koja je smještena na obali Tibra. Ova najljepša rimska tvrđava je povezana sa Vatikanom podzemnim tunelima. Vremenom se ovoj tvrđavi mijenjala uloga, od prvobitnog mauzoleja iz 2. vijeka do današnjeg muzeja.

Via Del Corso

Kameni most preko rijeke Tibar povezuje trg sv. Anđela ispred same tvrđave sa šetnicom duž rijeke koja vodi prema četvrti Borgo. Predveče smo stigli na Piazza del Popolo poznatom po velikom obelisku starom više od 3 hiljade godina koji krasi središte trga. Fantastičan pogled na ovaj trg pruža obližnji vidikovac koji se nalazi u parku Pincio. U parku se naveče okuplja omladina čije druženje upotpunjuju ulični svirači. Poslednji dan smo ostavili za obilazak Coppede, jedne od najskupljih četvrti u Rimu i naposljetku Via Del Corso najpoznatije trgovačke ulice kako bismo se naoružali poklonima iz ovog nama najljepšeg grada koji smo obišli.

 

Latest Posts

Raport

spot_img