Nedavno objavljeno

URINARNE INFEKCIJE: Pazite šta jedete!

Mučite li muku s infekcijama urinarnog trakta, dobro bi bilo da, pored lječničke preporuke, obratite pažnju na ishranu

Urinarne infekcije mnogo češće se sreću kod žena nego kod muškaraca zbog razlike u anatomskoj građi donjih mokraćnih puteva. Kod muškaraca rizik od infekcije raste s godinama, uglavnom zbog problema vezanih za bolesti prostate koje otežavaju mokrenje.

Infekcija se pojavljuje kad mikroorganizmi, najčešće bakterije iz probavnog sistema, doputuju kroz mokraćnu cijev u urinarni trakt i počnu se množiti.

Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćnog mjehura (cistitis), ali bakterije mogu napasti bilo koji dio urinarnog trakta: bubrege, mokraćovode, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev, što je kod muškarca često udruženo sa infekcijama prostate.

Upala mokraćnog mjehura – cistitis

Cistitis je najčešća infekcija mokraćnog mjehura izazvana bakterijama, nastaje izolovano ili je posljedica zapaljenja okolnih struktura (mokraćna cijev, prostata). Preko 90 posto slučajeva cistitisa izaziva bakterija E. coli. Bolest se najčešće javlja naglo, a simptomi mogu biti umjereni, ali i veoma naglašeni. To su: učestalo ili nekontrolirano mokrenje, osjećaji nelagode, pritiska i pečenja pri mokrenju, bolno i oskudno mokrenje, taman i zamućen urin, pritisak i bol u donjem dijelu stomaka, malaksalost i umor, bolni spolni odnosi, povišena temperatura.

Rizik od cistitisa povećan je kod bolesnih osoba s oslabljenim imunitetom, kod žena u menopauzi zbog manjka estrogena, kod pojačane spolne aktivnosti, kao i usljed stresa. U najvećem broju slučajeva radi se o bakterijskoj infekciji koja prolazi dezinficiranjem urinarnih puteva. Ali, kod tri od deset žena infekcija će se ponovo javiti i veoma teško će se definitivno izliječiti.

NAJČEŠĆI UZROCI PONOVNE INFEKCIJE

Pogrešan antibiotik

Kada se cistitis često javlja, motiv je skoro uvijek jedan: samoliječenje. Obično se griješi i uzme isti antibiotik koji je ljekar već jednom prepisao, s ubjeđenjem da će imati isti efekt. Dešava se, međutim, da bakterije nisu one iste, tako da lijek neće biti efikasan i cistitis postane hroničan. Odmah nakon pojave prvih simptoma potrebno je uraditi analizu urina i ustanoviti koja bakterija je uzročnik upale, kako bi se mogao prepisati odgovarajući antibiotik. Ali, pažnja: ako se desi da simptomi ubrzo nestanu, lijekove treba popiti do kraja, inače će one najotpornije bakterije preživjeti i cistitis će se vratiti. Uporniji nego prije.

Sužen kanal

Radi se o rijetkom problemu, ali ponekad je hronični cistitis posljedica suženog mokraćovoda (uretre) i to je mnogo češća pojava kod muškarca nego kod žene. Praktično, dolazi do zadržavanja urina na određenim mjestima, te se bakterije razmnožavaju uprkos antibiotskom liječenju. U ovom slučaju potrebno je obaviti rendgensko snimanje mokraćne cijevi i mjehura kontrastnom tečnošću. Liječenje je hirurško, rjeđe klasično, kako bi se premostilo suženje i izbjegla oštećenja koja često nastaju u mjehuru.

HRANA PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Naučnici s Washington University School of Medicine ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određeni spojevi iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod probave) uskraćuju željezo i minerale potrebne za rast. Nutrijenti koji pomažu tijelu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sistemu pretvaraju se upravo u te spojeve koji sprečavaju rast bakterija.

Namirnice s velikim udjelom polifenola su:

  1. Svježe borovnice i sok od borovnice
  2. Nezaslađeni sok od brusnice
  3. Nezaslađeni jogurt
  4. Crni čaj
  5. Tamna čokolada

Tokom infekcije treba izbjegavati gazirana pića i hranu s velikim udjelom životinjskih proteina.

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko umjetnih dodataka loše, ali prirodni izvori tog vitamina su poželjni: osim citrusa, povrće bogato vitaminom C su kelj, prokulica i brokule.

Urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A, a nalazi se u mrkvi, batatu i dinji.

U ishranu treba uvrstiti i bijeli luk: zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

 

Latest Posts

Raport

spot_img