spot_img

Nedavno objavljeno

Ljepotice svijeta

Povodom sedam godina postojanja, arapski Vogue na sedam naslovnica stavlja sedam žena različitih etničkih pripadnosti, tipova tijela i dobi

Obilježavajući sedam godina postojanja, Vogue Arabia u centar pažnje stavlja sedam posebnih žena. S naslovom “Ljepotice svijeta”, časopis slavi žene različitih etničkih pripadnosti, tipova tijela i dobi – sve uz snažnu povezanost s relevantnim društvenim uzrocima – dok podsjeća da ljepota nije samo fizička osobina, već kvaliteta koja stvarno sjaji iznutra.

Kareena Kapoor Khan

Zvijezde arapskog Voguea su palestinska pop princeza Elyanna, američka manekenka Halima Aden, bolivudska superzvijezda Kareena Kapoor Khan, libanonska glumica Nadine Nassib Njeim, talijanska diva Monica Bellucci, kanadska manekenka Winnie Harlow i saudijska autorica i zagovornica različitosti Abrar Alothman. One govore o svojim iskustvima i borbama sa idejom ljepote i o tome kako se osnažuju da zavole sebe.

Elyanna

Žene govore glasnije

“Pogledam se u ogledalo i pomislim: sada imam zrelu ljepotu, zrelu kožu, zreo um, zrelo tijelo, i to mi se sviđa”, kaže Nadin Nasib Njeim (40), jedna od vodećih arapskih glumica. “To je moja ljepota, moje lice, moje tijelo, radit ću šta hoću da održim svoj fizički izgled. Šta god da uradim, pozitivno ili negativno, ljudi neće prestati pričati”, kaže ona.

Winnie Harlow

“Stvari se mijenjaju jer žene danas govore glasnije”, kazala je u intervjuu talijanska ikona Monica Bellucci (59). “Vidim sve te izuzetne glumice kao što su Isabelle Huppert, Charlotte Rampling, Fanny Ardant… žene koje još uvijek imaju mogućnost igrati glavne uloge i još uvijek su fenomenalne. To stvarno dokazuje koliko su stvari drugačije u odnosu na prije kada žene nakon 40. godine više nisu imale priliku raditi.”

Nadine Nassib Njeim

Ove godine Halima Aden je sebi postavila misiju. Zauvijek zahvalna na tome što je postala prva žena s hidžabom koja je dospjela na naslovnicu Voguea, 26-godišnja američka manekenka somalijskih korijena vjeruje da je vrijeme da bude iskrena o ne tako lijepoj strani redefiniranja tradicionalnih standarda ljepote. “Ostajem posvećena rasvjetljavanju važnih pitanja i podsticanju smislenih razgovora, uključujući i složenost nošenja hidžaba. Nadam se da ću iznošenjem svoje tačke gledišta doprinijeti većem razumijevanju i prihvatanju u našem društvu.”

Monica Bellucci

Među sedam inspirativnih žena na Vogueovim naslovnicama je i Abrar Alothman iz Saudijske Arabije, autorica i zvijezda društvenih mreža čiji sadržaj širi svijest o buloznoj epidermolizi, rijetkoj genetskoj bolesti kože. U intervjuu, prisjetila se djetinjstva: “Niko nije želio da sedi za stolom pored mene. Plašili su se da se rukuju sa mnom, a ako jesu, uradili bi to samo vrhovima prstiju i odmah bi obrisali ruke.” Sada je ova 30-godišnjakinja postala omiljena u online sferi zbog svojih jezgrovitih i sirovih poruka o ljubavi prema sebi i tome kako da se nosi sa neuspjesima.

Halima Aden
Abrar Alothman

Latest Posts

Raport

spot_img