Nedavno objavljeno

Snažan rast prihoda od prodaje i profitabilnosti

Odlični prodajni rezultati u svim poslovnim segmentima omogućili su značajan rast profitabilnosti, uprkos i dalje izazovnom okruženju i visokim troškovima poslovanja

Atlantic Grupa je u 2023. godini zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 973,9 miliona eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 15,1%. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 13,3% u odnosu na 2022. godinu i iznosi 86,6 miliona eura, dok je neto dobit porasla 20,0% i iznosi 31,2 miliona eura.

“U još uvijek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim poslovnim segmentima te na svim važnijim tržištima. Odlični prodajni rezultati omogućili su i snažan rast profitabilnosti, uprkos i dalje visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene. Takođe, nastavili smo s ulaganjima u razvoj poslovanja, uključujući inovacije u proizvodnom portfoliju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju Atlantic Grupe, kao i s nastojanjima za rast kroz akvizicije. Posebno sam zahvalan našim zaposlenicima na predanosti, kao i našim kupcima i partnerima na dugogodišnjoj podršci. Iako očekujemo da će geopolitičko i makroekonomsko okruženje i dalje biti izazovno, ostajemo uvjereni da ćemo nastaviti s uspješnim poslovanjem i održivim rastom“, istakao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Slatko i slano, Pića i Donat prednjače u rastu

Najveći rast ostvarila su Strateška poslovna područja (SPP) Slatko i slano (26,3%) te Pića (18,6%), koja su uz vrijednosni, ostvarila i značajan količinski rast prodaje. Dvocifreni rast bilježe i poslovno područje (PP) Donat s 12,5% te ljekarničko poslovanje s 12,2% rasta. U distribuciji prednjače  Strateško distribucijsko područje (SDP) Sjeverna Makedonija s rastom od 19,3%, slijedi SDP Hrvatska s rastom od 19,0% te Srbija s rastom od 16,2%.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe vlastiti brendovi čine 62%, ljekarničko poslovanje 9%, dok principalski brendovi sudjeluju s 29% prihoda od prodaje. Kafa se sa 199,9 miliona eura, tj. udjelom od 20,5% u ukupnom prihodu od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Visoki indeks održivosti poslovanja i nagrade za korporativno upravljanje

Tokom 2023. godine Atlantic Grupa je uspješno pokrenula rad dviju solarnih elektrana, na centralnom logističko distribucijskom centru Zagreb i na proizvodnoj lokaciji u Rogaškoj Slatini. Indeks održivosti Atlantic Grupe, koji predstavlja interno definirano mjerilo za procjenu i izvještavanje o postizanju ciljeva održivog poslovanja i društvene odgovornosti, u 2023. godini premašio je ciljanu vrijednost. Sastavnice Indeksa održivosti Atlantic Grupe čini pet ključnih prioriteta: smanjenje emisija stakleničkih plinova, odgovorno upravljanje vodnim resursima, briga o zaposlenima, upotreba recikliranih i reciklabilnih materijala te specifične održive inovacije u proizvodima.

U oktobru je sa Strauss Grupom potpisan kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Strauss Adriatic, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. U području distribucije, s Grupom Podravka je dogovorena saradnja koja podrazumijeva Atlanticovu distribuciju Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu te Podravkinu distribuciju Atlanticovog asortimana na tržištu SAD-a. U Sloveniji je ostvaren značajan iskorak na području distribucije saradnjom s novim principalom Haleon, dok je u Skoplju zaključena 12 miliona eura vrijedna investicija u novi logističko distribucijski centar.

Od važnijih priznanja, Atlantic Grupa je četvrtu godinu zaredom dobitnica prve nagrade za odnose s investitorima, koja se dodjeljuje u saradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze (ZSE), a treću godinu dobitnica nagrade za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja u kategoriji Vodećeg tržišta ZSE, koju dodjeljuje HANFA. Krajem godine Atlantic Grupa je od renomirane agencije za upravljanje nekretninama S IMMO AG kupila tvrtku Eurocenter d.o.o., koja u svom vlasništvu ima poslovnu zgradu Eurocenter na adresi Miramarska cesta 23 u Zagrebu, gdje se inače nalazi dugogodišnje sjedište kompanije.

Latest Posts

Raport

spot_img