spot_img

Nedavno objavljeno

Na najprestižnijem protokolu u Evropi zablistao bh. dizajn

Španjolski kralj Felipe VI primio je prije nekoliko dana akreditive koje mu je uručila Vesna Andree Zaimović - novoimenovana ambasadorica BiH u toj zemlji koja je potom u posebnoj objavi pojasnila svu veličanstvenost protokola čija tradicija seže u daleku prošlost.

Pred kraj prošle godine Vesna Andree Zaimović imenovana je za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Španiji. Uz sva njezina postignuća u minuloj godini, Vesnu, našu kolegicu po pisanoj riječi, uvrstili smo u naš izbor osoba koje su obilježile godinu, napisavši i sljedeće: “Uz nekoliko ranije imenovanih izuzetnih žena, dobili smo još jednu predstavnicu Bosne i Hercegovine u čije verbalne, intelektualne i ukupne sposobnosti nemamo razloga sumnjati.”

Na ceremoniji čija tradicija seže tristo godina unazad, španjolski kralj Felipe VI primio je prije nekoliko dana akreditive koje mu je uručila Vesna Andree Zaimović. Tom prigodom je Nj. V. Felipe VI obavio razgovor s bh. ambasadoricom tokom kojeg su se dotakli nekolicine važnih tema.  Kralj Felipe VI iskazao je uvjerenje da će, i ovaj put, Španjolska pružiti punu podršku Bosni i Hercegovini, te iskazao dugogodišnju povezanost koju gaji s našom zemljom i uzvratio srdačne pozdrave.

Pri predaji akreditiva njegovom veličanstvu predstavljeni su i članovi diplomatske misije Bosne i Hercegovine – ministar savjetnik Armin Zećo, te prvi sekretar Aleksandar Budiša.
Na izlasku iz kraljevske kuće, bh. ambasadorica dala je intervju za državnu televiziju RTVE.

Prestižni protokol

Vesna je u objavi o ovome svečanom činu naglasila kako se upravo predaja akreditiva u Španiji smatra jednim od najstarijih i najprestižnijih protokola u Evropi. Ova ceremonija, gotovo netaknuta od 1717. godine kada ju je ustanovio tadašnji kralj Felipe V, započinje u palati Santa Cruz, sjedištu Ministarstva vanjskih poslova, nakon čega delegacija u pratnji konjanika dolazi do Kraljevske palače, gdje odred kraljevske garde odaje počast dok orkestar izvodi himnu zemlje koju diplomata predstavlja.

Objasnila je i kako izgleda priprema za sve ono što će usljediti u kraljevskoj palati. “Dresscode na ceremoniji predaje akreditiva kralju Španije je unaprijed definiran i svečan koliko i sama ceremonija. Danima uoči samog događaja, diplomatska predstavništva koja predaju akreditive dobiju precizne upute, a dio toga su i pravila odjevanja. Za dame: duga večernja haljina ili svečana uniforma ili tradicionalna nošnja države koju predstavlja. Za gospodu: frak s bijelom mašnom ili svečana uniforma ili tradicionalna narodna nošnja. Stavljaju se i odlikovanja, ukoliko ih osoba posjeduje.”

Počast domaćinima

Isti dress code važi i za osoblje Ministarstva vanjskih poslova i članove kabineta njegovog veličanstva koji učestvuju u ceremoniji. Amabasador odnosno ambasadorica tokom predaje vjerodajnica ima pravo kralju predstaviti i članove diplomatske misije kroz funkcije koje obavljaju. “Tako sam i ja imala čast Kralju Felipe VI predstaviti bh. diplomate u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Madridu: ministar savjetnik, Armin Zećo, te prvi sekretar,  Aleksandar Budiša. Dress code je mnogo iznad pukog dekora; to je simbol kojim odajete počast domaćinima i kojim se istovremeno daje značaj državi koju zastupate. Zato me je činilo veoma ponosnom da na dvoru kralja Španjolske mogu predstaviti dragocjene primjere bh. modnog dizajna kroz model i styling Kaftan Studija i naušnice zlatare Sofić – repliku nakita iz vremena bosanskog kraljevstva.”

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img