spot_img

Nedavno objavljeno

I SLAVNI SU META: Ismijavanje zbog naglaska

Na Međunarodni dan maternjeg jezika, koji se u svijetu obilježava 21. februara, bavimo se problemom akcentizma – diskriminacijom na osnovu naglaska. Zvuči poznato?

Priredila Mila Durić

Nedavna studija iz 2022. koju je proveo Sutton Trust – obrazovna dobrotvorna organizacija u Velikoj Britaniji – pokazuje da diskriminacija zasnova na akcentu (ili akcentizmu) postoji i da je još uvijek raširen problem. Studija je ispitivala iskustva kandidata za univerzitete u dobi od 17 do 18 godina, studenata od 18 do 21 godine i mladih stručnjaka od 21 do 24 godine, potvrđujući njihov nepovoljan položaj kao govornika engleskog jezika koji nije izvorni.

Za prevladavanje ove vrste diskriminacije neophodan je višestrani pristup i veća svijest o problemu. Oni s izvornim naglaskom često nisu svjesni sveprisutnih predrasuda s kojima se suočavaju oni sa stranim naglaskom, a to se događa i u svijetu slavnih.

Sofia Vergara kao meta

Sofia Vergara

Kolumbijskoj glumici Sofiji Vergari, koja se proslavila u seriji Moderna obitelj, nije strano televizijsko ruganje na osnovu njenog akcenta koji se smatra “smiješnim”. Posljednji incident datira iz januara ove godine: gostujući u španskom talk showu “El Hormiguero”, Vergara, koja je i prije pokazala da se zna odbraniti, oštro je odgovorila voditelju Pablu Motosu koji ju je zadirkivao da “govori engleski bolje od nje”. Motos je spomenuo njeno učestvovanje u Modernoj obitelji i upitao: “Kako se to izgovara?” pozivajući se na naslov TV serije. “Jesam li rekla krivo? Ah, to je zato što govoriš engleski bolje od mene?” uzvratila je glumica, dodavši: “Koliko si nominacija za Emmy imao u Americi? Koliko si puta bio nominiran za Zlatni globus?”

Krajem 2023. godine Vergara je bila žrtva još jednog ekscesa. U svom podcastu “Namaste B$tches”, Teresa Giudice, zvijezda serije Prave kućanice iz New Jerseyja, prisjetila se trenutka iz 2017. kada je Vergara navodno odbila fotografirati se s njom. Pričajući o tome, Giudice je oponašala Vergarin kolumbijski naglasak, tvrdeći da se trebala ponašati “ljubazno” i “skromno” jer je “imigrantkinja”. Zbog ove kontroverzne rečenice, Teresa Giudice, čiji su roditelji talijanski imigranti, našla se na udaru fanova na društvenim mrežama

Ostali primjeri akcentizma u Hollywoodu

Priyanka Chopra

Činjenica da je Priyanka Chopra toliko aktivna na društvenim mrežama odlična je za njene obožavatelje i loša vijest za komičare koji je pokušavaju ismijavati. Godine 2018. Tanmay Bhat, indijski komičar i jutjuber koji je bio uključen u razne kontroverze zbog ne baš političke korektnosti, namjerio se na Chopru upravo zbog njenog naglaska.

Indijska glumica, i pobjednica Izbora za Miss svijeta 2000. godine, već zna kakav je osjećaj kad se ne uklopiš u Ameriku. Kao tinejdžerica s indijskim naglaskom provela je četiri godine živeći sa porodicom i pohađajući školu gdje je bila žrtva rasnog maltretiranja. Najstrašnija priča koju je ispričala bio je telefonski poziv njenog agenta nakon snimanja serije Quantico, za koju je postala prva južnoazijska glumica koja je osvojila nagradu People’s Choice: “Zamolili su me da ne učestvujem u jednom filmu jer izgledam previše etnički.”

Zadirkivanje na Sanremu

Mika

Bio je Sanremo 2017., i Mika se vratio na binu dvorane Ariston nakon što je na nju prvi put stao prije 10 godina kada se pojavio pred talijanskom publikom. Tokom večeri, voditelj Carlo Conti ga je zadirkivao zbog njegovog talijanskog naglaska, oponašajući govor u stilu Stanlija i Olija. Pjevač isprva nije reagirao, a potom je odgovorio: “Ali ja ne govorim tako!” Internet je s pravom stao na stranu Mike, koji – valja napomenuti – tečno govori engleski, francuski, libanonski, talijanski, devet godina uči kineski, a dobro se snalazi i sa španskim i arapskim.

I na kraju, možemo zaključiti kako akcentizam ostaje oblik sveprisutne i često zanemarene diskriminacije koja duboko utiče na pojedince na različitim nivoima, od društvenih interakcija do profesionalnih prilika. Prepoznavanjem negativnog uticaja predrasuda povezanih s naglaskom, poduzimamo prvi korak prema promoviranju inkluzivnijeg društva u kojem se svako cijeni zbog svojih sposobnosti i postignuća, a ne zbog načina govora.

Latest Posts

Raport

spot_img