Nedavno objavljeno

VEDRANA DUPANOVIĆ: Ima li išta ljepše nego raditi posao koji volite?

Ugledna sarajevska kozmetičarka Vedrana Dupanović prisjetila se Zimske olimpijade 1984. kada je, između ostalih, šminkala Sandu Dubravčić i Katarinu Witt

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Kemal Softić/Spektroom i privatni album

Mi postojimo da bismo vam uljepšavali život. Ovaj moto istaknut na internetskoj stranici Kozmetičkog salona “Vedrana” ujedno je i životna filozofija njegove vlasnice Vedrane Dupanović (64). Sa više od 50 godina kozmetičkog iskustva iza sebe, ona je i danas zaljubljena u svoj poziv, baš kao i prvog dana. Početkom sedamdesetih, prva znanja stekla je na Visokoj školi kozmetike kod Marije Kasperske u Varšavi, a praksu potom sticala u eksperimentalnom salonu kozmetike “Pollena”, te na kursevima brendova kao što su Ellen Betrix, Helena Rubinstein,Yves Saint Laurent… U Sarajevo se vratila puna entuzijazma i 1981. otvorila vlastiti kozmetički salon. “Mislim da sam tad prva u Sarajevu otvorila salon koji nije bio u ‘kućnoj radinosti’, nego baš pravi salon. Djevojke i ženice su znale stati na vrata, ne smijući ući unutra, jer prosto nisu imale nikakvo iskustvo odlaska u kozmetički salon”, sa osmijehom se prisjeća.
Naša sugovornica je od prvih dana puno polagala na edukaciju i usavršavanje. Od 1986. je članica britanskog i svjetskog udruženja kozmetičara, te savjetnica za kozmetičke linije u nekoliko kompanija. U reference ima upisan i angažman, kao zvanična kozmetička služba, za Izbor Miss Jugoslavije, koji je osamdesetih organizirao tabloid AS i njegov urednik Džavid Husić.

Šminkanje u Olimpijskom selu

A ono što joj izaziva ponosni osmijeh na licu jeste činjenica da je njezin salon bio zvanična kozmetička služba tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu. Bila je to ponuda koja se ne odbija, prisjeća se Vedrana vremena kad joj je slovenska kozmetička kompanija Zlatorog ponudila ekskluzivni ugovor. “Ja sam i fizički svoj salon preselila u Olimpijsko selo, a obaveze nisu bile male: trebalo je šminkati takmičare svaku večer tokom dodjele medalja, kao i klizače i klizačice prije nastupa. Bio je to izazov koji se ne propušta. I, da, bila sam sigurna da ćemo to moje saradnice i ja uraditi najbolje, na olimpijskom nivou.” Tih dana Vedranin život se odvijao na relaciji Olimpijsko selo – Dom mladih – Zetra, u zavisnosti od potreba koje su imali učesnici i TV kuće koje su prenosile takmičenje.

Vatreno olimpijsko krštenje imala je sa Sandom Dubravčić, tadašnjom klizačicom, danas liječnicom, kojoj je pripala čast da upali olimpijski plamen na stadionu Koševo. “Sanda je bukvalno ispred salona sjela u auto i otišla na paljenje olimpijskog plamena. Bila je vrlo uzbuđena. Dok sam je šminkala, stalno se pitala hoće li sve biti u redu: ‘Šta ako se plamen ne upali, a milijarda ljudi gleda u mene?’ Nije joj bilo lako”, prisjeća se Vedrana, koja je šminkala i njemačku klizačicu Katarinu Witt prije nego što je izašla na led da otpleše svoj pobjednički ples. A čak je i Kirk Douglas svratio u njen salon: “Onako, samo s vrata, da nam se osmijehne i kaže have a nice day.”
S posebnom radošću prisjeća se i druženja sa švedskim trkačem na skijama Gundeom Svanom, koji je tada osvojio tri olimpijske medalje. Za vrijeme Olimpijade, u Sarajevu je bila i švedska kraljica Silvia, koja je posjetila i Olimpijsko selo te prošetala upravo ispred vrata Vedraninog salona dok je u njemu bio Svan. “Kažem mu: ‘Gunde, evo ti kraljice’, a on meni mirno: ‘Znam, sinoć sam bio s njom na večeri’… Ti su dani stvarno izgledali kao iz bajke.”
Danas Vedrana Dupanović često ima običaj reći kako su kroz njen salon prošle tri generacije. Uvijek je vjerovala u ono što radi, a vjeruje i kako je, zbog mentalne higijene, svima potrebno da se relaksiraju i da znaju da su uradili nešto za sebe. A ima li boljeg načina od kozmetičkog tretmana. “Ja i danas učim. I danas se znam ‘zaljubiti’ u neki aparat koji poželim imati u salonu. Kozmetička industrija napreduje kao i informatička, svaki dan su neke nove stvari izmišljene, nešto što nismo mogli ni zamisliti.”


Posao smatra neraskidivim druženjem sa svojim klijenticama, a 95 posto njih koje dolaze u salon “Vedrana” postale su joj prijateljice. “Mi sve jedne o drugima znamo. Volim svoje klijente i nadam se da i oni vole mene, jer se ta pozitivna energija uvijek prepozna. Zamislite da radite posao koji volite, s ljudima koje volite i u prostoru koji volite – to je ispunjenje sna!”
Čak i kad iscrpljena dođe kući s posla, sretna je što je klijentima uljepšala dan i prenijela pozitivnu energiju. A, napominje nam, ima i veliku podršku u suprugu Ekremu Dupanoviću, glavnom i odgovornom uredniku magazina i portala Media Marketing, koji je veći dio kućanskih obaveza preuzeo na sebe. Na kraju nam kaže kako je sretna kad s osmijehom dočekuje sve mušterije, bez obzira da li je to neko od 15 ili 65 godina. “Radim ono u šta vjerujem i na to sam ponosna.”

Gracija 303, 18.11.2016.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img