spot_img

Nedavno objavljeno

Kada i kako piti čaj od peršuna

Čaj od peršuna je odličan izbor ako imate problema s infekcijama urinarnog trakta, ali i ešerihijom koli. Ipak, treba biti oprezan

Peršun je od davnina smatran eliksirom vitalnosti. Jedan je od boljih prirodnih lijekova s mnoštvom vitamina i minerala. Bogat je vitaminima A, E i C, koji doprinose očuvanju vida, čine kosu ljepšom, poboljšavaju pamćenje i jačaju imunitet.

Peršun je bogat i bakrom koji je važan za zdravlje zuba i kostiju. Ostali minerali koje sadrži su: željezo, kalcij, kalij, magnezij i mangan, a oni su zaslužni za dobru krvnu sliku, jače i otpornije kosti, opuštanje mišića te proces regeneracije ligamenata i hrskavica.

U tradicionalnoj medicini peršun se koristi u sljedeće svrhe:

  • pomaže u otklanjanju lošeg zadaha
  • preporučuje se u liječenju anemije
  • ublažava menstrualne bolove i grčeve
  • smanjuje nivo lošeg holesterola
  • koristi se protiv visokog krvnog pritiska
  • pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa
  • ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, a posebno kod upale pluća
  • djeluje kao antioksidans.

Međutim, kako piše portal WebMD, sve indikacije ljekovitosti peršuna su još uvijek iskustvene i mnoge od njih nisu naučno potvrđene.

Čaj od peršuna je koristan ako imate problema s infekcijama urinarnog trakta, ali i bakterijom ešerihijom koli.

Priprema čaja

U lončić stavite pola litra vode i pustite da proključa. Zatim dodajte pola šake svježeg peršuna i pustite da kuha 3 do 5 minuta. Izvadite listove, a tekućinu pustite da se ohladi. Čaj možete piti i topao i hladan. Zadnju šolju popijte najmanje pet sati prije spavanja.

Čaj od peršuna se pije s pauzama. Možete ga piti sedam dana, pa sedam dana napraviti pauzu.

Ipak, prije korištenja, obavezno se posavjetujte s ljekarom jer čaj od peršuna može izazvati nuspojave. Često mokrenje može dovesti do pretjeranog gubitka elektrolita, vitamina i minerala koji su topivi u vodi. Trudnice i dojilje posebno bi trebale paziti na količinu. Nuspojave mogu uključivati i sniženje nivoa šećera u krvi, usporavanje zgrušavanja krvi, zadržavanje soli u tijelu i povišenje krvnog pritiska.

 

Latest Posts

Raport

spot_img