Peršun je od davnina smatran eliksirom vitalnosti. Jedan je od boljih prirodnih lijekova s mnoštvom vitamina i minerala. Bogat je vitaminima A, E i C, koji doprinose očuvanju vida, čine kosu ljepšom, poboljšavaju pamćenje i jačaju imunitet.
Peršun je bogat i bakrom koji je važan za zdravlje zuba i kostiju. Ostali minerali koje sadrži su: željezo, kalcij, kalij, magnezij i mangan, a oni su zaslužni za dobru krvnu sliku, jače i otpornije kosti, opuštanje mišića te proces regeneracije ligamenata i hrskavica.
U tradicionalnoj medicini peršun se koristi u sljedeće svrhe:
- pomaže u otklanjanju lošeg zadaha
- preporučuje se u liječenju anemije
- ublažava menstrualne bolove i grčeve
- smanjuje nivo lošeg holesterola
- koristi se protiv visokog krvnog pritiska
- pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa
- ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, a posebno kod upale pluća
- djeluje kao antioksidans.
Međutim, kako piše portal WebMD, sve indikacije ljekovitosti peršuna su još uvijek iskustvene i mnoge od njih nisu naučno potvrđene.
Čaj od peršuna je koristan ako imate problema s infekcijama urinarnog trakta, ali i bakterijom ešerihijom koli.
Priprema čaja
U lončić stavite pola litra vode i pustite da proključa. Zatim dodajte pola šake svježeg peršuna i pustite da kuha 3 do 5 minuta. Izvadite listove, a tekućinu pustite da se ohladi. Čaj možete piti i topao i hladan. Zadnju šolju popijte najmanje pet sati prije spavanja.
Čaj od peršuna se pije s pauzama. Možete ga piti sedam dana, pa sedam dana napraviti pauzu.
Ipak, prije korištenja, obavezno se posavjetujte s ljekarom jer čaj od peršuna može izazvati nuspojave. Često mokrenje može dovesti do pretjeranog gubitka elektrolita, vitamina i minerala koji su topivi u vodi. Trudnice i dojilje posebno bi trebale paziti na količinu. Nuspojave mogu uključivati i sniženje nivoa šećera u krvi, usporavanje zgrušavanja krvi, zadržavanje soli u tijelu i povišenje krvnog pritiska.