Nedavno objavljeno

Kako je dojka Janet Jackson izrodila moderni lov na vješticu

Jedno poluvrijeme Super Bowla ostat će u TV historiji zapamćeno kao "Nipplegate"

Prije tačno 20. godina su Janet JacksonJustin Timberlake šokirali obožavatelje svojim neočekivanim nastupom na poluvremenu Super Bowla. Naime, te se godine Timberlake pojavio kao gost iznenađenja na nastupu slavne pjevačice, a set je trebao završiti izvođenjem njegove pjesme “Rock Your Body”. U tom je trenutku Justin otkinuo dio njenog korzeta ispod kojeg je nosila crveni grudnjak. Janet je prema koreografiji trebala ostati odjevena u izazovnom donjem rublju, no na kraju je gledatelje zabljesnula jedna njezina dojka, prekrivena samo malenim štitom u obliku zvijezde. Justin je u tom trenutku pjevao stihove: “I’ll have you naked by the end of this song” (“Skinut ću te do kraja pjesme”).
CBS-ovi emiteri prekinuli su snimak stadiona iz zraka nakon 9/16 sekunde, ali sve je već bilo viđeno a šteta je bila učinjena. Odmah nakon “incidenta”, MTV i Viacom, kanali zaduženi za produciranjue muzičkog šoua tokom poluvremena, objavili su saopćenje u kojem se izvinjavaju za incident, objašnjavajući da je “sve bilo neplanirano, potpuno nenamjerno i nedosljedno”.
Dok je Timberlake, onaj koji je zapravo počinio sami čin razotkrivanja dojke svoje kolegice , prošao ispod radara s kratkom izjavom za Access Hollywood (“Hej, ljudi, volimo vam svima dati nešto o čemu možete razgovarati”) Jackson je bila primjer moderne vještice novog milenija – na stupu srama.
Dodjela Grammyja bila je sedmicu nakon Super Bowla, i na njoj su se trebali predstaviti i nastupiti i Timberlake i Jackson, ali pjevačici je uskraćen dolazak na događaj, uprkos prethodnim uvjeravanjima da će oboje prisustvovati ceremoniji.
Clear Channel Communications, koji u svom vlasništvu ima Infinity Broadcasting i Viacom (MTV i CBS), stavio je na crnu listu sve singlove i muzičke spotove pjevačice, zabranjujući njezinu muziku na svim TV kanalima i radio-stanicama u vlasništvu kompanije, što je direktno prouzročilo da njezin novi album, Damita Jo, bude najslabije prodavan album od 1984. godine.

Istovremeno, tehnološki boom interneta je eksplodirao, uzrokujući da “Janet Jackson” postane pojam za pretraživanje koji se najviše guglao u historiji (čak je ušao u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda 2006.).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janet Jackson (@janetjackson)

Justinu Timberlakeu, s druge strane, karijera, a taman se otisnuo u solo vode, je išla munjevito uzlaznom putanjom. Kasnije će javno priznati da tada nije shvatao kako je mogao učiniti nešto više da pomogne kolegici. “A s druge strane, jedna polovina mene je bila u stilu Wow, još nismo pronašli oružje za masovno uništenje a svima je stalo do ovoga! Kazao je i kako je na njega palo samo 10 posto krivnje, što puno govori u o društvu u kojem živimo. “Mislim da je Amerika oštrija prema ženama. I mislim da je Amerika, znate, nepravedno oštra prema ljudima koji nisu bijelci.”

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img