Nedavno objavljeno

Sve više osoba mlađih od 50 godina obolijeva od raka debelog crijeva

Porast kolorektalnog karcinoma među osobama mlađim od 50 godina primjećuje se kod oba spola

Najnoviji izvještaj o statistici raka za 2024. Američkog društva za borbu protiv raka otkriva kontinuirani pad ukupnog broja smrtnih slučajeva od raka u SAD-u. Međutim, specifični karcinomi, posebno kolorektalni rak, pokazali su alarmantan porast smrtnosti, piše portal Kreni zdravo.

Rak debelog crijeva sada je postao primarni uzrok smrti od raka kod muškaraca mlađih od 50 godina i drugi vodeći uzrok smrti kod žena mlađih od 50 godina u SAD-u.

Rebecca Siegel, viša naučna direktorica istraživanja za nadzor u Američkom društvu za borbu protiv raka, tvrdi da su uspjeh kontrole duhana i nagli pad smrti od raka pluća u velikoj mjeri razlozi zašto se smrtnost od raka debelog crijeva povećala i kod muškaraca i kod žena mlađih od 50 godina. Osim toga, istražuje se porast incidencije kolorektalnog raka kod osoba rođenih nakon 1950-ih, pri čemu faktori kao što su povećana pretilost, promjene u ishrani, sjedilački način života, prekomjerna upotreba antibiotika i izloženost mikroplastici potencijalno igraju ulogu.

Medicinski stručnjaci sugeriraju da upale, loša usklađenost s preventivnim pregledima, neadekvatno zdravstveno osiguranje i nedostatak svijesti o porodičnoj anamnezi mogu pridonijeti porastu smrti od raka debelog crijeva.

Porast kolorektalnog karcinoma među osobama mlađim od 50 godina primjećuje se kod oba spola, što ukazuje na promjene u vanjskom okruženju ili ponašanju, a ne na hormonske faktore.

Treći najčešći rak u svijetu

Rak debelog crijeva, koji zahvaća debelo crijevo i rektum, treći je najčešći rak u svijetu. Iako se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina, nedavna istraživanja pokazuju udvostručenje dijagnoza raka debelog crijeva kod mladih odraslih osoba. Uobičajeni simptomi uključuju krvavu stolicu, proljev ili zatvor, bol u stomaku, umor i neobjašnjivi gubitak težine.

Za rješavanje sve većeg broja smrtnih slučajeva od raka debelog crijeva ključno je održavanje zdravog načina života, pridržavanje preporuka za preglede i prijavljivanje simptoma ljekaru.

Fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i izbjegavanje pušenja i prerađene hrane ključni su u prevenciji raka debelog crijeva.

Izvor: Krenizdravo.hr

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img