spot_img

Nedavno objavljeno

Spas za kašalj i grlobolju

U sezoni prehlada i viroza dobro je znati da nam lovorov list može pomoći

Iako se lovorov list najviše koristi kao začin i dodatak jelima, to mu nije jedina namjena. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a za njegove zdravstvene koristi znalo se još od doba starih Rimljana. Olakšava probavu, pomaže kod bolesti respiratornog sistema, menstrualnih problema, smanjuje nesanicu, nervozu i stres te stimulira imunološki sistem.

Istraživanje na ljudima koji pate od dijabetesa tipa 2, objavljeno 2009. godine u Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, dokazuje kako je ekstrakt lovorovog lista smanjio nivo glukoze, “lošeg” holesterola i ukupnih triglicerida u njihovoj krvi, a povećao koncentraciju “dobrog” holesterola.

Svježi listovi lovora sadrže vitamin A, C, vitamine B kompleksa i brojne minerale – kalcij, mangan, željezo, selenij, cink i magnezij.

U sezoni prehlada i viroza, dobro je znati da i tu lovor može pomoći. Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje dišnih puteva i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa. Eterično ulje lovora dobro je za inhalacije, a korisno je i za dezinfekciju prostora.

Čaj od lovora

Tri lovorova lista natrgajte na komadiće ili sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Ostavite još 10 minuta poklopljeno pa procijedite. Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i kašiku-dvije meda. Pijte 2-3 šolje čaja dnevno.

Sirup od lovora

Šest listova lovora prelijte s 2,5 dcl ključale vode. Poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu procijedite. Dodajte 6 kašika smeđeg šećera (ili meda), miješajte dok se ne otopi pa iscijedite jedan limun. S hlađenjem će sirup postati gušći. Uzimajte 1-3 kašičice sirupa dnevno. Sirup čuvajte u frižideru u staklenoj bočici nekoliko dana.

 

Latest Posts

Raport

spot_img