spot_img

Nedavno objavljeno

Njoki na pet načina 

Uz pomoć začinskih trava, blitve, tikve, dimljene pastrmke ili kestenovog brašna, obični njoki dobivaju novi i iznenađujući okus

TALIJANSKI: Toccheti all’ ossolana

Potrebno (za 8 osoba):
300 g brašna,
150 g brašna od kestena,
1 kg krompira,
100 g tikve izrezane na kockice,
2 žumanca,
150 g prezle,
200 g edamera,
7-8 listića žalfije,
50 g putera,
muškatni oraščić,
so i biber

Priprema: Opran krompir kuhati 40 minuta, ocijediti, oguliti i napraviti pire. Tikvu kuhati na pari deset minuta, izgnječiti, pomiješati s pireom, posoliti, pobiberiti i dodati malo muškatnog oraščića, brašno, kestenovo brašno i žumanca. Smjesu mijesiti, pomalo dodajući prezlu, dok postane tvrdo tijesto koje se neće lijepiti za prste. Oblikovati duge komade, debele oko 1 cm i rezati njoke duge oko 2 cm. Njoke obariti u dosta slane vode, izvaditi ih kada isplivaju na površinu i ocijediti. Kratko ih propržiti na rastopljenom puteru, dodati žalfiju i sir izrezan na kockice.

NJEMAČKI: Dampfnudeln

Potrebno (za 6 osoba):
380 g brašna,
20 g kvasca,
kašičica šećera,
2 dl mlijeka,
2 dl pavlake,
1 jaje,
1 filet dimljene pastrmke (oko 150 g),
1 prasa,
muškatni oraščić,
70 g putera,
so

Priprema: Umijesiti homogeno tijesto od brašna, šećera, kvasca i 1,2 dl mlakog mlijeka. Pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata, zatim dodati jaje, 50 g razmekšanog putera, malo soli, muškatnog oraščića i mijesiti 5-6 minuta. Opet prekriti i ostaviti na toplom jedan sat. Vaditi komade veličine oraha, oblikovati kuglice i ostaviti da odstoje 20 minuta. Prasu izrezati na kolutove i propržiti na preostalom puteru; dodati izmrvljenu pastrmku, mlijeko i pavlaku, pokriti i pržiti 5 minuta. Dodati njoke i pržiti pokriveno na laganoj vatri 25 minuta.

FRANCUSKI: Busca de can

Potrebno (za 6 osoba):
650 g brašna,
500 g blitve,
2 jaja,
600 g paradajza izrezanog na komadiće,
1 luk,
1 kesica šafrana,
malo origana,
majčine dušice i peršuna,
maslinovo ulje, so

Priprema: S listova blitve odstraniti središnji bijeli dio, oprati, dobro ocijediti i izmiksati. Isjeckati luk, pomiješati s paradajzom, posoliti, dodati šafran, 5 kašika ulja, začinsko bilje i pržiti pokriveno na laganoj vatri oko pola sata. Blitvu pomiješati s jajima, 2 kašike ulja, 600 g brašna, malo soli i umijesiti tvrdo tijesto. Ako je potrebno, dodati 2 kašike mlake vode. Prekriti krpom i ostaviti 15 minuta. Tijesto rastanjiti na pobrašnjenoj podlozi i četvrtastim nazubljenim kalupom vaditi male komade (1,5x2cm). Kuhati u kipućoj slanoj vodi, s 2 kašike ulja, 10 minuta, ocijediti i poslužiti s pripremljenim sosom.

AUSTRIJSKI: Serviettenknödel

Potrebno (za 8 osoba):
250 g starog hljeba,
2 jaja,
½ dl mlijeka,
250 g svinjskog bifteka izrezanog na tanke trake,
450 g paradajz-sosa,
luk,
peršun,
kašičicu aleve paprike,
60 g putera,
so i biber

Priprema: Hljeb isitniti, preliti vrelim mlijekom i ostaviti pokriveno jedan sat. Otopiti pola količine putera, dodati pola isjeckanog luka i pržiti 4-5 minuta. Dodati omekšan hljeb, jaja, kašiku isjeckanog peršuna, posoliti, pobiberiti i umijesiti homogeno tijesto. Papir za pečenje skvasiti, ocijediti i na njega staviti tijesto, umotati i oblikovati rolat. Svezati koncem i kuhati sat vremena u većoj šerpi. Na preostalom puteru propržiti ostatak luka, dodati meso i pržiti ga da dobije zlatnožutu boju. Posoliti, dodati paradajz-sos, papriku, 2 šolje kipuće vode i pržiti pokriveno na laganoj vatri 40 minuta. Rolat ocijediti, ukloniti papir, izrezati na kriške i servirati sa sosom.

UKRAJINSKI: Galuški

Potrebno (za 6 osoba):
300 g bijelog krompira,
250 g brašna,
200 g ricotte,
2 jaja,
2 litra mlijeka,
1 luk,
40 g putera,
100 g slanine,
2 dl vrhnja za kuhanje,
pola limuna, vlasac, so

Priprema: Opran krompir kuhati 40 minuta, ocijediti, oguliti, napraviti pire i odmah umijesiti s ricottom, 200 g brašna, malo soli i jajima u homogeno tijesto. Rastanjiti na oko 1 cm debljine i izrezati na kockice. Lagano pobrašniti i ostaviti da se suši oko dva sata. Sitno isjeckan luk i slaninu izrezanu na kockice propržiti na puteru. Vrhnje pomiješati s limunovim sokom, posoliti i kuhati dok se ne zgusne. Kuhati njoke u kipućem mlijeku, vaditi ih kada isplivaju na površinu, te odmah preliti toplom slaninom i lukom, vrhnjem i isjeckanim vlascem.

Latest Posts

Raport

spot_img