Nedavno objavljeno

Kako preživjeti najdepresivniji dan u godini?

Blue monday naziv je za treći ponedjeljak u januaru i ima titulu najdepresivnijeg dana u godini

Danas je najdepresivniji dan u godini. “Plavi” ili  „tužni ponedeljak“ (blue monday) naziv je za treći ponedjeljak u januaru.

Ustanovljen je prije 14 godina, kada je psiholog Cliff Arnall objasnio i osnovne karakteristike ovog dana:

 •  vremenske prilike su obično loše iako su dani duži
 • praznici su završeni i svi su se uglavnom vratili poslu
 • računi su ispražnjeni
 • većina je već shvatila da neće uspjeti da ispuni svoje novogodišnje odluke.
 • S druge strane, dr. Jon Van Niekerk, sa Kraljevskog koledža psihijatara kaže: ‘Znamo da se neki ljudi bore s lošim raspoloženjem i tjeskobom tokom jeseni i zime kada se klima mijenja i ima manje svjetla tokom dana. “Ovo je generalno poznato kao sezonski afektivni poremećaj (SAD) i nije ograničeno samo na jedan dan u godini.”

  Tačan uzrok poremećaja nije u potpunosti razjašnjen, ali se smatra da je povezan s nedostatkom izloženosti sunčevoj svjetlosti tokom jeseni i zime što sprečava dio mozga koji se zove hipotalamus — koji upravlja spavanjem i raspoloženjem — da ispravno radi.

   

  Za borbu protiv zimske depresije, koja uzrokuje simptome kao što su stalno loše raspoloženje, razdražljivost i debljanje, od vitalne je važnosti što više se izlagati dnevnom svjetlu. Sunce može ublažiti glavobolje, napetost i poteškoće sa spavanjem, koje su povezane s lošim raspoloženjem.

   

   

  Sigurni smo da znate šta je sve važno kako biste poboljšali svoje ukupno mentalno zdravlje, ali nije zgoreg napomenuti da možete potražiti i stručnu pomoć ako sami ne možete da se izborite sa svojim trenutnim stanjem.

  Ako stanje tuge potraje ili postane neodoljiv, ne oklijevajte da potražite stručnu pomoć. Stručnjaci za mentalno zdravlje mogu ponuditi smjernice, podršku i alate za kretanje kroz teške emocije. Zapamtite, posezanje za pomoći je znak snage i odlučnosti da date prioritet svom mentalnom blagostanju.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img