Nedavno objavljeno

RCB Nanotehnologija Vogošća: Inovacija, održivost, globalni uticaj

U dinamičnom poslovnom pejzažu Bosne i Hercegovine, jedno ime se izdvaja kao sinonim za inovaciju, održivost i globalni uticaj – RCB Nanotehnologija iz Vogošće. Riječ je o prvoj kompaniji u BiH i svijetu koja proizvodnjom obnovljenog carbon blacka bez otiska na okoliš zatvara cirkularni krug ekonomije. Ova kompanija doslovno transformiše materijale na kraju vijeka trajanja, poput automobilskih guma, u visokokvalitetan proizvod. 

U osvrtu na 2023. godinu, generalna direktorica ove kompanije Hanadi Džabić s ponosom ističe da ju je obilježilo uspješno okončanje testne faze proizvodnje. – Kao važan prijelazni korak ka početku proizvodnje, testirali smo proizvodni proces i proizveli prve kilograme obnovljenog carbon blacka predviđene čistoće i kvalitete – objašnjava Džabić.

Carbon black je specifičan gradivni materijal svakog proizvoda koji u sebi sadrži crnu boju, od automobila, namještaja i IT opreme koju koristimo do odjeće i obuće koju nosimo. Kompanija RCB Nanotehnologija ga proizvodi u samoodrživom modelu proizvodnje potpuno sigurnom za okoliš, a njegovom upotrebom u različitim industrijama smanjuje se emisija CO2 za 2,5t za svaku tonu proizvoda, što je ekvivalent 100 zasađenih stabala. 

Prateći ambicije industrije o stvaranju 100% održive automobilske gume do 2050. godine kompanija je počela istraživati i da li su performanse reciklirane gume jednake onima koje nisu reciklirane. – Obnovljeni carbon black smo već koristili u izradi nove automobilske gume i testom utvrdili da pokazuje bolje performanse od tzv. standardnih guma, što nas uvjerava da smo na pravom putu – kaže Džabić.

Džabić je u protekloj godini aktivno učestovala na svim konferencijama posvećenim cirkularnoj ekonomiji i aspektima održivosti, naglašavajući kako smatra svojom obavezom da proaktivno radi na edukaciji i jačanju svijesti građanstva o ovim pitanjima, koji su u začetku u BiH. 

Kad je riječ o planovima za 2024. godinu, RCB se planiranom dinamikom kreće prema zvaničnom početku proizvodnje. – Početak proizvodnje u našem pogonu u Vogošći je izvjestan u prvom kvartalu ove godine, s godišnjom proizvodnjom od oko 2.500 tona i krajnjim ciljem od 30.000 tona godišnje – naglašava Džabić. 

RCB Nanotehnologija je poduzela korake i ka širenju poslovanja iz BiH u druge dijelove svijeta. Džabić kaže da su njihov pogon u Vogošći posjetili preduzetnici iz 30-tak država, a u ovoj godini planiraju otvoriti predstavništva u Americi, Kazahstanu, Filipinima i Japanu. 

S početkom 2024. godine, RCB tim čini 40 uposlenih, a projekcije su da će 200 radnika svih profila raditi do kraja godine. 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img